Műsorújság
RTL Most

Elűzi az influenzát a tavasz

Lassan vége az influenza szezonnak. A hétre beígért jóidő véget vet a járványnak.
Egy fővárosi háziorvos már február végén lezárta a járványt. Hetek óta nem volt influenzás betege.

„Idén január végén februárban egy nagyon komoly hullám volt.”

A csúcsidőszak viszont komolyabb volt a tavalyinál.

„Volt olyan nap, amikor 95-en jelentek meg a rendelésen ennek 60 százaléka felső légúti huruttal vagy influenzával jelentkezett” – mondta Dr. Kovács Ildikó, háziorvos.

Hétfőn már kabát nélkül sétáltak. Éppen a fiatal, 15 és 34 év közötti korosztályban volt idén a legtöbb fertőzés, főként a H1N1-től. Már ez is csökken, ebben az influenza szezonban a múlt hét volt az első, amikor többségében a B vírust azonosították a betegeknél. Februárig több 950 ezren kaptak védőoltást abból az 1 millió 3 százezer emberből, akiknek ingyen jár, mert veszélyeztetettek. Összességében azonban kevesebben oltatták be magukat, mint egy éve.

„Az előző évhez képest csak a fele volt, mert a tavalyi enyhébb járvány lebeszélte az embereket a védőoltásról, de azt mindenkinek ajánlom az eszébe hogy 2009-ben meghalt 136 ember és közülük 5-en voltak beoltva, idén meghalt 58 és közülük egy sem volt beoltva” – mondta Berencsi György.

Az áldozatok között két öt éven aluli gyermek is volt. Még most is vannak influenza miatt kórházban, sőt intenzív osztályon fekvő betegek, de az intézményekben a központi zárlatot már feloldották. A virológus szerint a meteorológusok által ígért jó idő is a járványszezon végét jelzi.

Legnézettebb videók