Műsorújság
RTL Most

Ferihegy miatt repült a bizottságból?

Indoklás nélkül, azonnali hatállyal vonták vissza Dutkó András megbízatását.
Dutkó András a Független Hírügynökségnek azt mondta: a Ferihegyi repülőtér nevéről március 7-én szavazott a földrajzinév-bizottság: elnökként azt javasolta, hogy a repülőtér neve legyen Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest-Ferihegy, mert ebben a verzióban szerepel a Ferihegy, mint védendő földrajzi név is. A kormány javaslata ezzel szemben a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér volt.

A szakértő hozzátette: az általa javasolt verziót a 21 tagú bizottság 20 tagja támogatta, ellene csupán Marasztó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési infrastruktúra főosztály tanácsosa szavazott, ő azt az utasítást kapta, hogy támogassa a kormány javaslatát. Dutkó András elmondta: már a hetedikei szavazás után egy nappal telefonon értesítették, hogy felmenthetik a bizottság elnöki posztjáról, március 9-én pedig meg is érkezett a miniszter levele. "Ebben az állt, hogy azonnali hatállyal visszavonják megbízatásomat, indoklás nélkül. A levelet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írta alá" - tette hozzá.

Dutka András a Független Hírügynökségnek azt mondta: "2001-től dolgozom a bizottságban, 2004 óta voltam a vezetője, nemrégiben hosszabbították meg a posztomat. Ezek szerint kell, hogy köze legyen a szavazás eredményének a megbízatásom visszavonásához" - tette hozzá. A térképész szerint a 21 tagú bizottságban 14-15 minisztériumi tisztviselő dolgozott, sorsukról nem tud, mint ahogy arról sem, hogyan alakul majd a bizottság jövője.

A bizottsági tagok felmentéséről elsőként hírt adó terinformatika-online.hu megírta, hogy a felmentettek közt volt Pokoly Béla, a Vidékfejlesztési Minisztérium földügyi és térinformatikai főosztály munkatársa és Mikesy Gábor, a Földmérési és Távérzékelési Intézményének munkatársa. Az oldal szerint "a testület valójában igen lojális volt a kormánnyal szemben. Lényegében elfogadta annak Liszt Ferencre vonatkozó javaslatát, csupán egy picit finomította azzal, hogy mellétette a hagyományos Ferihegy nevet is. Nem úgy, mint például a Magyar Repüléstörténeti Társaság, amely arra kérte az államtitkárt, vegye figyelembe, hogy Liszt Ferencről zeneakadémiát és teret is neveztek már el Budapesten, valamint, hogy a zeneszerző munkássága és életútja nem kapcsolódik a repüléshez."

A terinformatika.online szerint "normál körülmények között ez szabad véleményalkotásnak minősülne. Annál is inkább, mivel valójában a tárcaközi földrajzinév-bizottságnak nincs döntési jogköre. Már csak azért sem, mert a repülőtér a német Hochtief AirPort GmbH tulajdonában van, így a repülőtér nevéről is neki van joga a végső döntést meghozni."

Mint ismert, az Országgyűlés szerdai döntése értelmében ezentúl Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lesz a neve a ferihegyi légikikötőnek. Az internetezők egy része örül a döntésnek, mert úgy érzi, hogy végre ismét van kultúrpolitikája az országnak. Mások viszont nehezményezik, hogy az új névről senki sem kérdezte meg a környéken élőket.

Legnézettebb videók