Műsorújság
RTL Most

Rettegtek a gyöngyöspataiak

Heteken át járőröztek a faluban a a Szebb Jövőért Polgárőrség tagjai, csütörtökön azonban távoztak. Gyöngyöspata után Hajdúhadházra mennek.
Sorban állnak a panaszosok, hogy elmondhassák, hogyan félemlítették meg őket az elmúlt hetekben.

„Belegázoltak az életünkbe, a lelkünkbe, hogy akármerre megyünk, lefele kell néznünk. Nem tudunk semmit csinálni” - mondta egy gyöngyöspatai lakos.

Az emberi jogi szervezet munkatársai mindent videóra vesznek, és a felvételeket jogászok vizsgálják meg. Ha jogsértésre gyanakszanak, feljelentést tesznek.

„Amikor itt ostorral, fokossal, viperával fenyegetik őket, ezzel ők megvalósítják a közösség elleni erőszakot, ez kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény. Mégsem járt el a rendőrség egy esetben sem” – mondta Juhász Péter a Tasz Romaprogram terepmunkása.

A faluban sok a rendőr, ugyanis fokozott ellenőrzést rendeltek el. A helyiek azt mondják, heteken át rettegtek a cigánytelepen fel-alá járkáló, fekete ruhás férfiaktól, de a rendőrség szerint hozzájuk erről egyetlen bejelentés sem érkezett.

A Szebb Jövőért Polgárőrség tagjai ostorral a kezükben járták a telepet, de ott álltak a bolt előtt is az elszaporodott betörésekre, lopásokra hivatkozva, amiért a helyi cigányságot tették felelőssé. A HVG.hu felvételén jól látszik, amint az egyik polgárőr kezet fog a rendőrrel. A rendőrség szerint ez érthető.

„Egy adott szituációban egy nyújtott kézfogást természetesen mindenkitől elfogad az intézkedő munkatárs, amennyiben ezt az adott intézkedés lehetővé teszi” – mondta Soltész Bálint a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A polgárőrség tagjai két hét után elhagyták Gyöngyöspatát. Azt mondják, ezentúl a hajdúhadházi cigánytelepen fognak járőrözni. A hajdúsági településen senkit sem hívtak, hogy rendet tegyen, bár azt elismerik, hogy mindennaposak a betörések, lopások.

„Igyekszünk megerősíteni a polgárőrséget, illetve a rendőrséggel is igyekszünk hatékonyan együttműködni. De azt azért ki kell jelentenünk, meg tudomásul kell venni, hogy a közbiztonság megteremtése elsősorban a rendőrség feladata” – mondta Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere.

Különleges intézkedést mindenesetre nem hoznak a polgárőrök miatt.

Legnézettebb videók