Műsorújság
RTL Most

Fellélegezhetnek az adósok

Csökkent azoknak a lakáshiteleknek a nagysága, ahol nem fizetik pontosan a törlesztőrészleteket.
Minden fillér számít. Ha nem kell, nem ég a lámpa Nagyszőllősi Nóráéknál. Amin lehet, takarékoskodnak. A törlesztőrészletek miatt

„ 2007-ben hat és fél millió forintot vettem fel kb. olyan 150 forintos árfolyam áron” – mondta Nagyszöllősi Nóra.

De ma 217 forint egy frank. Ezért majdnem másfélszeresére nőtt a törlesztőrészlete a családnak.

Két lehetőséget mond a pénzügyi szervezetek felügyeletének szóvivője arra a kérdésre, hogy mit tehetnek a családok a magas részletek ellen. Családi segítségre nem mindenki számíthat, sokan viszont új szerződést kötöttek a bankkal. Hosszabb ideig törlesztenek, de havonta kevesebbet fizetnek. A legfrissebb adatok szerint a módszer sok családnak segített.

„Fordulóponthoz érkeztünk a kilencven napon belüli késedelemnél. Körülbelül 15 százalékkal csökkent a kilencven napon belüli késedelmes adósok aránya” – mondta
Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Igaz, azoknak a száma nőtt, akiknek felmondta a bank a szerződését, de a moratórium miatt nem lehet eladni ezeket az ingatlanokat. A felügyelet hosszabb távon itt is javulást vár.

A törlesztőrészletek egyébként nem csak azért változtak, mert az ügyfelek új szerződést kötöttek. A bankoknak nyár óta kötelező a törlesztőrészletek kiszámolásánál a középárfolyamot alkalmazni. Emiatt pedig kevésbé érzik az ügyfelek az árfolyamváltozást.

Legnézettebb videók