Műsorújság
RTL Most

Ezrek tüntettek a sajtószabadságért

Országszerte több városban és még külföldön, a magyar nagykövetségek előtt is szerveztek tüntetéseket a médiatörvény ellen.
Negyed ötkor már hatalmas tömeg hömpölygött a budapesti Ferenciek tere és Astoria között.

Zenészek és színészek is elmondták véleményüket. Mindenki a médiatörvény ellen tiltakozott. A legfőbb kifogás az, hogy a jogszabály még most sem garantálja a médiahatóság és a médiatestületek függetlenségét.

„Alapvető kötelességünk, hogy megvédjük a sajtó szabadságát – és kötelességünk elérni, hogy egyenrangú polgárnak tekintsenek minket” – mondta Kulka János és Csákányi Eszter színművészek.

A szervezők üres táblákat biztosítottak a résztvevőknek, mindenki maga készíthette el transzparensét. Politikus nem szólalt fel a rendezvényen, de több ismert közéleti személyiség is beszédet mondott.

„A hatalom számára a független szabad polgár nem partner, hanem probléma” – mondta Schilling Árpád rendező.

A kormányzatnak fontos a sajtószabadság, mondta Kovács Zoltán államtitkár az RTL Híradónak a tüntetés kapcsán. Ő nem érti, hogy miért a kormány ellen szervezték a tüntetést.

„Ha körülnéznek, akkor minden azt bizonyítja, hogy Magyarországon a sajtó független, többek között ez a tüntetés is ezt bizonyítja, hogy bármiért bármilyen formában szót lehet emelni” – mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Debrecenben is tartottak tüntetést, mintegy 300-an tiltakoztak a református nagytemplom előtt. Gyulán is felszólaltak a médiatörvény ellen. Ott egy narancsszínű sálat kötöttek a Petőfi-szobor szájára.

Hasonló videók

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

  • Mindent beismert és lemondott a tárgyalásról is a népligeti gyilkosság vádlottja. A férfi szüleit és gyerekkorát okolta azért, hogy agresszív és erőszakos emberré vált. 2016 októberében előbb meg akart erőszakolni egy 3 gyerekes anyát a Népligetben, akit aztán megölt. Több mint egy évvel később fogták el. Közben 4 másik nőt is megtámadott Budapesten. 

  • Beszorult a roncsba és súlyosan megsérült az ittas kamionsofőr egy általa okozott baleset után. A karambol szerdán a 8-as főúton történt. A férfi valószínűleg túl gyorsan hajtott és már hiába taposta a féket, belerohant az előtte megálló kamionba.

  • Túl van az életveszélyen, de még mindig intenzív osztályon ápolják azt a lányt, akit egy hete gázolt el egy tehervonat a zuglói állomáson – ezt a kórház közölte az RTL Híradó kérdésére. Közben a Közlekedő Tömeg Egyesület azt állítja, a megállóban keskenyebb a peron az előírtnál ott, ahol a baleset történt. A MÁV-ot erről hiába kérdeztük, annyit közöltek, hogy az állomás teljeskörű felújítása 3 év múlva kezdődhet.

  • 10 százalékkal drágultak a lakbérek az elmúlt egy évben - a KSH friss adatai szerint. Országos szinten már több mint havi 90 ezer forint az átlagos bérleti díj. Az árak észak-keleten is kilőttek, ahol eddig kevesebbet kértek az ingatlanokért. Az általunk megkérdezett elemző szerint a béremelések hatására emeltek a tulajdonosok. 

  • Az amerikai haditengerészet elismerte, hogy valódiak azok az UFO-felvételek, amelyeket 2017-ben szivárogtatott ki a New York Times. Pontosabban azt ismerték el, hogy fogalmuk sincs, mik lehetnek a videókon látható, szárnyak és hajtóművek nélkül hangsebességgel száguldozó repülő objektumok. A felvételeket amerikai vadászpilóták készítették tiltott katonai légtérben, és egyelőre nincs rájuk magyarázat - a haditengerészet szerint azonban ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy földönkívüli járművek lennének, hiszen akármik is lehetnek.

Legnézettebb videók