Műsorújság
RTL Most

Méregdrága a mindennapi kenyér

Néhány hónap alatt csaknem a két és félszeresére emelkedett a gabona világpiaci ára. Emiatt folyamatosan emelkednek az alapvető élelmiszerek árai is.
Újra árazzák a cukrot, mert december óta csaknem a kétszer annyit kell fizetni érte, mint korábban. De ebben a hónapban már a második féle ár kerül a kenyérre is a szegedi kis boltban.

„Szinte minden pékség árat emelt az utóbbi hetekben. Idén már kétszer változtattak az árakon, és már jelezték, hogy újabb áremelésre lehet számítani” – mondta Bartucz Tibor eladó.

Ezekkel egy időben azonban drágult a liszt és az étolaj, de szinte minden élelmiszer ára is. A kisebb boltok tulajdonosai azt mondják, a tavaly januári és februári forgalmukhoz képest idén 10-15 százalékkal kevesebbet árultak. Az élelmiszerárak drasztikus emelkedését az okozza, hogy a gabona világpiaci ára tavaly óta, csaknem a két és félszeresére emelkedett és az, hogy itthon a hatalmas belvíz miatt sokkal kevesebb gabonát tudtak betakarítani a gazdák, mint az elmúlt húsz év bármelyikében.

„Úgy kellett mentenünk a termést. Nem tudtunk időben elvetni, gyengébb minőség lett, sokkal többet kellett rákölteni. Minden pillanatban drágult a gázolaj, a benzin, az elektromos áram. Minden input anyag, amit mi használunk az drágult. Mi meg itt néztük, hogy hátha lesz jó idő és nem lett” – mondta el Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Megy a tanakodás a hatalmas gép mellett. Boronálni kellene a földet, hogy mákot vessenek bele, de az még vizes.

Kicsit odébb már biztató a helyzet, mert a gép után porzik a föld, vadászni kell, hogy a földek melyik részén kezdhetik a vetést. Pedig minél később kerül a földbe a vetőmag, annál drágább lesz a gabona előállítása. Ha ilyen magasan marad a világpiaci ár, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint idén újabb élelmiszer áremelésekre lehet számítani.

Legnézettebb videók