Műsorújság
RTL Most

Gyöngyöspatán masírozott a Jobbik

Az LMP és az MSZP azt mondja, a kormány megszorító intézkedései miatt aktivizálódhatnak a szélsőségesek.
Fekete egyenruhások álltak sorfalt az ezer fős település főutcáján. A kocsik lépésben haladnak el mellettük, járókelőt nem látni az utcán. A Jobbik vasárnap tartotta az általuk békés demonstrációnak nevezett felvonulást.

„Szeretne a helyi elnökünk egy petíciót átadni a helyi cigányság vezetőjének az egymás mellett élés alapszabályairól” – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

Néhány fekete egyenruhás hétfőn is maradt, de vannak rendőrök is. Több cigány család napokkal ezelőtt elmenekült a faluból. A kisebbségi önkormányzat vezetője nem akart nyilatkozni. Azok beszéltek, akik már visszajöttek. Azt mondják, félnek, ezért nem engedik iskolába a gyerekeket sem.

„Félelembe vagyunk, ott is megyünk fel az abc-hez, ott is látjuk a gárdistákat, nem is merünk járkálni. Mi kedden jöttünk haza, unokák, család, mindenki” – mondta Aranyi Sára.

A Jobbik felvonulása hétfőn a Parlamentben is téma volt. Az LMP szerint a kormány megszorító intézkedései szociális katasztrófát okoznak, és ezek okolhatók a Gyöngyöspatán történtekért is.

„Ezzel a megszorító lépéssorozattal csak azoknak az erőknek termelnek gyújtóanyagot, akiknek egyedüli és kizárólagos válaszuk a társadalmi feszültségekre, ezeknek a feszültségeknek a további élezése, az agresszió és a rasszizmus” – mondta Schering Gábor, az LMP országgyűlési képviselője.

Az MSZP szerint is a kormány hibája, hogy aktivizálódik a szélsőjobboldal, mert a leghátrányosabb helyzetben élők nem kapnak megoldást az államtól. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában nem tért ki a gyöngyöspatai esetre. A Belügyminisztériumból pedig egy közleményt kapott az RTL Híradó. Ebben az áll, a közbiztonságot a rendőrség megerősítésével biztosítják. Ezért tett vasárnap 1800 új rendőr esküt a budapesti Hősök terén.

Legnézettebb videók