Műsorújság
RTL Most

Alkotmány: Döntöttek a főbb elvekről

Megegyezett a két kormányzópárt, így minden bizonnyal bekerül az alkotmányba a magzati élet védelme a fogantatástól kezdve.
Valószínűleg megmarad a mostani abortusztörvény, azaz továbbra is lesz lehetőség terhesség megszakításra. A Fidesz és a KDNP arról is megállapodott, hogy a melegek továbbra sem köthetnek házasságot Magyarországon.

Elfogadták a médiatörvény módosítását

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn délután a tavaly elfogadott médiatörvény és a médiaalkotmány módosítását. A változtatást azután kezdeményezte a kormány, hogy az Európai Bizottsággal egyeztetett. A Fidesz és a KDNP képviselői voksoltak igennel a módosításra, az MSZP és az LMP tagjai nemmel szavaztak, a Jobbik pedig tartózkodott.

A kormány nevében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter február 23-án nyújtotta be a parlamentnek az új médiaszabályozással kapcsolatos módosító javaslatot. Eszerint két jogszabályon változtatnának: a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényen, amelyet médiaalkotmányként is emlegetnek, valamint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényen, amelyet médiatörvényként ismer a közvélemény. Mindkettőt tavaly fogadta el a parlament.

Megválasztották a monetáris tanács új tagjait

Megválasztotta az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának két új tagját. Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc március 21-től hat évig tölti be tisztségét. A kormánypártok, illetve a Jobbik frakció többsége szavazott igennel, a szocialisták nemmel, az LMP pedig nem vett részt a voksolásban.

Február 21-én módosították a törvényt, ennek értelmében a monetáris tanács külsős tagjait a parlament gazdasági bizottsága jelöli és az Országgyűlés választja meg. Korábban a négy tagból kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhetett, és a köztársasági elnök nevezte ki őket. A monetáris tanácsnak hét tagja van, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, két alelnöke és négy külsős tag. Ez utóbbiak mandátuma március 1-jével járt le. Az ő helyüket tölti be Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc. A két, még hiányzó tag jelöléséről később döntenek.

Forrás: RTL Híradó/ Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók