Műsorújság
RTL Most

Áttörés a prosztatarák korai felismerésében?

A Magyar Urológus Társaság elnöke szkeptikus, mert szerinte több ezer felfedezésből csak kevés állja ki az idő próbáját.
Minden eddiginél hatékonyabbnak mondják a prosztatarák korai felismerésére új módszerüket az angol Surrey Egyetem kutatói. A vizeletből mutatnak ki egy, a prosztata rákos sejtjei által termelt fehérjét. Állítják: az eddigi vizsgálataiknál mindössze 4 százalék volt a hibaarány, szemben az elterjedtebb vérvizsgálat 50 százalékos tévedési mutatóival.

„Nagyon fontos szerepe lehet a diagnosztikában - ezt mondja az egyik kutató. A tudósok abban bíznak, hogy egy év múlva Anglia-szerte használják majd, mert mint mondják a technológia is olyan egyszerű, hogy a háziorvosoknál is el lehet végezni” – mondta Dr. Richard Morgan, a teszt egyik feltalálója.

Óvatos a Magyar Urológus Társaság elnöke. Azt mondja: több 10 ezer eljárást fedeztek már fel, és többségükről végül kiderült, hogy nem ér semmit.

„A magyar módszer ugyanaz, mint a nemzetközi, hatékony három oszlopon áll, a PSA vizsgálat, ez egy vérvétel, a prosztata tapintásán és az ultrahang vizsgálaton ezek hatékonyak, de nem 100 százalékosak” – mondta Dr. Pajor László, a Magyar Urulógusok Társaságának elnöke.

Szerinte nagyobb baj, hogy Magyarországon nem szívesen mennek az emberek szűrésre, főleg ha pénzbe kerül, a prosztatavizsgálat pedig pont ilyen. A társadalombiztosító csak akkor végzi el ingyen, ha valaki panasszal fordul az urológushoz. Az 50 év felettiek közül csak körülbelül minden 10. volt már ilyen vizsgálaton.

„Ez egy nagyon alattomos betegség, nincs fájdalom, azt hiszi az ember, hogy jól van. Semmi jele nincs” – mondta Szacsvay László színész.

A neves színművész volt a legutóbbi ingyenes szűrőhét egyik arca. Ő már túl van a betegségen. Az adatok szerint a rendszeres szűrés 20 százalékkal csökkentheti a halálozási mutatókat. A betegségbe évente 1500 halnak bele.

Legnézettebb videók