Műsorújság
RTL Most

A zöldombudsman is kiűzné a füstölgőket

Fülöp Sándor szerint rendszeres hatósági ellenőrzésekre van szükség a nemdohányzók védelméről szóló szigorítás betartásához.
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint az állam köteles megvédeni polgárait a környezet-egészségügyi kockázatokkal szemben. Az ombudsman éppen ezért üdvözli és támogatja a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának terveit. Az országgyűlési biztos a törvénymódosításról indult vita kapcsán rámutat, hogy a gazdasági részérdekek csak a legszigorúbb alkotmányossági követelményeknek megfelelően írhatnak felül környezetvédelmi érdekeket. Jelen esetben pedig az egészséges környezethez való jog prioritást kell, hogy élvezzen a gazdasági érdekekkel szemben.

Az ombudsman ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvénymódosítás fontos lépés, de betartatásához rendszeres hatósági ellenőrzésre, és széles körű tájékoztatásra is szükség van.

Mint ismert, 16 fideszes képviselő nyújtott be önálló képviselői indítványt, amelyben azt javasolják, hogy minden zárt terű helyiségben tiltsák be a dohányzást. Így, ha azt elfogadják, az éttermekben, bárokban, munkahelyeken, sőt még a Parlamentben is tilos lehet a rágyújtani július 1-től.

Fülöp Sándor arra is felhívja a figyelmet, hogy a kül- és beltéri légszennyezettségi ártalmak teljes körű kiküszöbölésére is hasonló figyelmet kell fordítani. Kiemeli a közlekedési eredetű légszennyezettség, a magas szállópor-koncentráció, így a vissza-visszatérő szmogveszély, a hulladékok illegális égetése, az allergén gyomok okozta magas pollenkoncentráció, valamint az egyes ipari üzemek kibocsátotta por- és bűzterhelést.

Szerinte a környezet-egészségügyi veszélyek csökkentése érdekében hatékony állami fellépésre van szükség. Szigorú szabályokkal biztosítani kell a fák és zöldfelületek védelmét, mérsékelni kell a gépjárműforgalmat, egyidejűleg támogatni és fejleszteni kell a közösségi közlekedést, határozottan fel kell lépni az illegális hulladékégetéssel szemben és elő kell mozdítani a kevésbé veszélyes anyagok használatát. Átfogó intézkedések kellenek az allergén anyagok és növények visszaszorítására. Az országgyűlési biztos szerint ezen túlmenően a környezettudatosság növelése is elengedhetetlen.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók