Híradó

2011.03.02. 16:47 (szerda)

Befagyasztaná a rezsiköltségeket a kormány

Befagyasztaná a rezsiköltségeket a kormány

A víz és a távhőárakat érintheti a kormánynak az a terve, hogy befagyasztja a rezsiköltségeket.

Az utóbbi években a távhő kivételével évről-évre folyamatosan drágultak a rezsiköltségek. A KSH adatai szerint a víz és csatornadíjak 2009-ben csaknem 10 százalékkal, 2010-ben pedig több mint 5 százalékkal kerültek többe. A gáz is drágult, de két éve jobban, mint tavaly. Az áramdíjat 7-7 százalékkal emelték. A távhő viszont a 2009-es drágulás után 2010-ben olcsóbb lett. A kormány ígérete szerint további emelésre nem kell számítani. De nemcsak az áram ára maradhat változatlan.

„A földgáz- és a villamosenergia ára az már jelenleg is miniszteri rendeletek által szabályozott. Amire még kiterjedhet a szabályozás, az a távhőszolgáltatás, a víz- és a csatornadíjak” – mondta Patkó Gábor, a Portfolio.hu elemzője.

Ezt támaszthatja alá az is, amit a keddi bejelentéskor a miniszterelnök-helyettes mondott.

22011 július 1-ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium kidolgozza a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tévő jogszabályozás részleteit” – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

A víz, csatorna és távhőszolgáltatást ugyanis az önkormányzatok végzik, a díjakat is ők állapítják meg. Az önkormányzatok pedig a Belügyminisztérium felügyelete alá tartoznak. Elemzők szerint a hatósági árak sokáig nem tarthatók fenn, mert a piaci árak ezeknél magasabbak, a különbözetet pedig valakinek előbb-utóbb meg kell fizetni.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való