Műsorújság
RTL Most

Változik a nyugdíjrendszer és a táppénzszabály

A munka és a nyugdíj központi kérdése a Széll Kálmán Tervnek, ezeken spórolnának a legtöbbet a következő években.
Az emberéletet is menteni kellett a tavaly júniusi árvízben Felsőzsolcán. A kisváros 80 százalékát borította víz, több mint 100 ház összedőlt. A települést nem védte, és azóta sem védi teljes egészében gát. Egyebek mellett töltéseket, víztározókat építtetne a kormány, csupa olyan dolgot, amelyekre nagy szükség van. Mindent közmunkások segítségével.

„Segély vagy korhatár előtti nyugdíj helyett munkát szeretnénk kínálni. Közmunkát. Sokfajta közmunkát, de munkát” – mondta Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter.

A tervek szerint a rokkantnyugdíjasok egy része szintén közmunkában vehetne részt. Most összesen több mint 700 ezer ember kap rokkantsági nyugdíjat, közülük csaknem minden második még munkaképes korú.

Bilincsben azok, akik pénzért árulták a rokkantsági papírokat. Korábban többen visszaéltek a rendszerrel. Ezért újat vezetnének be, ennek keretében pedig felülvizsgálnák a korábbi minősítéseket is.

De nem csak a rokkantnyugdíjasok egy részét terelnék vissza a munkához. Az aktívak arányát úgy növelnék, hogy eltörölnék korhatár előtti nyugdíjat. A tervben erről ezt írják: "Meg kell szüntetni minden olyan jogcímet – a nők 40 éves munkaviszonya kivételével -, amely lehetővé teszi, hogy a korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek.” Ez vonatkozna többek között a rendőrökre, katonákra, tűzoltókra is. A fegyveres dolgozók szakszervezeténél azt mondják, tárgyalnának a kormánnyal, de lesznek feltételeik.

„ Azok, akik jelenleg szolgálati jogviszonyban vannak, csak egy kifutásos, méltányossági rendszerben lehet megváltoztatni az ő nyugdíjukat, hiszen ezek szerzett jogok, és ők ezekkel a feltételekkel vállalták a hivatásos szolgálatot” – mondta Kónya Péter, a FRDÉSZ elnöke.

A kormány tervei szerint a táppénzszabályokat is átalakítják, hogy visszaszorítsák a csalásokat. Az új nyugdíjrendszer részleteit idén dolgozzák ki, hogy jövőre hatályba léphessen.

Legnézettebb videók