Műsorújság
RTL Most

Változik a nyugdíjrendszer és a táppénzszabály

A munka és a nyugdíj központi kérdése a Széll Kálmán Tervnek, ezeken spórolnának a legtöbbet a következő években.
Az emberéletet is menteni kellett a tavaly júniusi árvízben Felsőzsolcán. A kisváros 80 százalékát borította víz, több mint 100 ház összedőlt. A települést nem védte, és azóta sem védi teljes egészében gát. Egyebek mellett töltéseket, víztározókat építtetne a kormány, csupa olyan dolgot, amelyekre nagy szükség van. Mindent közmunkások segítségével.

„Segély vagy korhatár előtti nyugdíj helyett munkát szeretnénk kínálni. Közmunkát. Sokfajta közmunkát, de munkát” – mondta Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter.

A tervek szerint a rokkantnyugdíjasok egy része szintén közmunkában vehetne részt. Most összesen több mint 700 ezer ember kap rokkantsági nyugdíjat, közülük csaknem minden második még munkaképes korú.

Bilincsben azok, akik pénzért árulták a rokkantsági papírokat. Korábban többen visszaéltek a rendszerrel. Ezért újat vezetnének be, ennek keretében pedig felülvizsgálnák a korábbi minősítéseket is.

De nem csak a rokkantnyugdíjasok egy részét terelnék vissza a munkához. Az aktívak arányát úgy növelnék, hogy eltörölnék korhatár előtti nyugdíjat. A tervben erről ezt írják: "Meg kell szüntetni minden olyan jogcímet – a nők 40 éves munkaviszonya kivételével -, amely lehetővé teszi, hogy a korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek.” Ez vonatkozna többek között a rendőrökre, katonákra, tűzoltókra is. A fegyveres dolgozók szakszervezeténél azt mondják, tárgyalnának a kormánnyal, de lesznek feltételeik.

„ Azok, akik jelenleg szolgálati jogviszonyban vannak, csak egy kifutásos, méltányossági rendszerben lehet megváltoztatni az ő nyugdíjukat, hiszen ezek szerzett jogok, és ők ezekkel a feltételekkel vállalták a hivatásos szolgálatot” – mondta Kónya Péter, a FRDÉSZ elnöke.

A kormány tervei szerint a táppénzszabályokat is átalakítják, hogy visszaszorítsák a csalásokat. Az új nyugdíjrendszer részleteit idén dolgozzák ki, hogy jövőre hatályba léphessen.

Hasonló videók

  • Literenként 7 forinttal drágul a benzin és 5-tel a gázolaj péntektől - a megugrott olajár és a forintgyengülés miatt. Az infláció akár egy százalékponttal emelkedhet, ha az új negatív rekord közelében reked az árfolyam a GKI szerint. A kormány azt írta, a devizahitelek forintosításával megszűnt a családokat értintő kockázat. Az MSZP úgy számol, az állam 50-60 milliárd forintot kereshet az új történelmi mélyponton. 

  • Te tudod hogy készül a békacomb? Máté Bence Túlélési  ösztön című  díjnyertes képe tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében: a fotós azt a jelentet kapta lencsevégre, amikor a békák lábát levágják párzás közben étkezés céljából úgy, hogy még az állat él. A WPS díjnyertes fotósát a kiállítás megnyitóján kérdeztük arról, hogy készült a kép!

  • Állatkínzás miatt egy év két hónap felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság azt az 57 éves barcsi nőt, aki a dél-somogyi kisváros külterületén több mint 100 tacskót tartott szállítódobozokban és kisméretű ketrecekben. Az állatok olyan kis helyen szorultak össze, hogy saját vizeletük és székletük szennyezte őket, emiatt többüknél szem-, illetve fülgyulladás alakult ki. A bíróság a vádlottat összesen csaknem 27 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte, az eljárás ideje alatt a kutyák tárolását, etetését és gyógyítását is neki kell kifizetnie. A nő enyhítésért fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős.

  • Újabb, immár a második kiállítás nyílt Maurer Dóra munkáiból a brit fővárosban. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyár óta a világ egyik legnagyobb kortárs múzeumában, a Tate Modernben láthatók a magyar művésznő munkái – pár napja pedig egy dél-londoni magángalériában is kiállítása nyílt.

  • Egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet járőrözik Szlovéniában a horvát határon, menekültekre vadászva. Bár a csoport vezetőjét a szlovén bíróság tavaly több hónapos börtönbüntetésre ítélte, ahogy kiszabadult, újraindította a milíciát. A korábban gyilkossági kísérletért is elítélt egykori futballhuligán szerint a szlovénoknak fel kell készülniük egy fegyveres konfliktus lehetőségére.

  • Állami milliárdokból épült, a tandíj évente csaknem három millió forint, és a város első embere is beíratta a gyerekét. A Népszava írta meg először a debreceni polgármesterről, hogy a nemrég átadott Nemzetközi Iskolába jár a gyermeke. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz szétverte a közoktatást, ahonnan elit iskolákba menekül. Debrecen polgármestere azt közölte: ösztöndíjrendszert vezetnek be, hogy a tehetséges gyerekek számára ne legyen akadály a tandíj.

  • Halottak aláírása is szerepel a Munkáspárt és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeinek ajánlóívén Zuglóban. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula Híradónknak azt mondta, szerinte provokáció történt. A Mi Hazánk Mozgalom szerint ha a vádak igazak, az súlyos etikai vétség, ami kizárással jár. A helyi választási iroda hat eset miatt tett feljelentést.

  • Jövőre is sereghajtó lesz a magyar minimálbér a visegrádi országok rangsorában. A lengyel ugyanis átszámítva várhatóan bruttó 200 ezer forintra, a szlovák 190 ezerre, a cseh pedig 180 ezerre emelkedik január elsejétől. Magyarországon havi 161 ezer forint lesz a legkisebb kötelező fizetés - ezer forinttal több, mint Romániában. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés a jövő évi bérmegállapodás újra tárgyalását kezdeményezi a kormánynál.

  • Tarlós István belső vizsgálatot indít, az ellenzék a fővárosi közbeszerzési bizottsággal vizsgálná ki újra a budapesti patkányirtásra vonatkozó korábbi pályázatot. Mindezt azután, hogy a bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozatát, miszerint elutasították a pályázaton vesztes, a patkányirtást előtte 47 évig végző cég fellebbezését.

Legnézettebb videók