Műsorújság
RTL Most

Agyhártyagyulladás járvány fenyeget

Hétről hétre emelkedik a betegszám. Van védőoltás ellene, de azt csak nagyon kevesen adatják be.
Csak néhányan voltak hétfőn egy halászteleki óvodában. A legtöbb gyerek otthon maradt, mert az egyik kislányról kiderült, hogy vírusos agyhártyagyulladása van. A kislányt a budapesti Szent László Kórházban kezelik, az RTL Híradó úgy tudja, csak itt még két beteget, két huszonéves nőt kezelnek ugyanezzel.

Magyarországon általában évente tíz-tizenöten betegednek meg vírusos agyhártyagyulladásban. Az elmúlt fél évben azonban megduplázódott a számuk. Idén pedig már 43 betegnél alakult ki vírusos agyhártyagyulladás.

„Most sajnos felszállóágban van a meningococcus fertőzések száma” – mondta Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.

Az agyhártyagyulladás-járvány körülbelül 10 évente ismétlődik, legutóbb 1998-ban volt Magyarországon. Akkor összesen százan betegedtek meg. A szakemberek arra készülnek, hogy idén megint lesz járvány, de tömeges megbetegedésre most sem számítanak.

„Egy baktériumfajta okozza. Az orr garatból át tud menni és az agyat meg tudja betegíteni, tehát be tud jutni a véráramba” – mondta Ócsai Lajos.

A kórokozót nagyjából minden ötödik ember hordozza úgy, hogy nem betegszik meg, de megbetegíthet másokat. Főleg csecsemőket, kisgyerekeket, serdülőket és fiatal felnőtteket. Náluk alakul ki leggyakrabban a betegség.

Az agyhártyagyulladás ritkán nagyon súlyos lehet, akár halált is okozhat. Tavaly ketten, egy egyetemista és egy tinédzser fiú halt bele a betegségbe.

Az agyhártyagyulladásnak 10 típusa van, Magyarországon most leginkább az a típus terjed, ami ellen van védőoltás. Ez hatezer forintba kerül. Mivel nem kötelező, csak nagyon kevesen kapják meg.

Legnézettebb videók