Műsorújság
RTL Most

Megnyírbálják a köztisztviselők fizetését

A munkaügyi központok dolgozóitól a kormányhivatalok vezetői elvonták a szerintük eddig jogszerűtlenül kifizetett bérpótlékot.
Munkaügyi központban dolgozik a Közszolgálati Dolgozók szakszervezetének elnökségi tagja is. Ludman Lajos elmondta, munkatársaival mennyivel jártak rosszabbul.

„110 ezer 600 forintos illetménye 105 ezerre változott.”

Egy középfokú végzettségű dolgozó bére ennyivel csökkent. Nem ő járt a legrosszabbul.

„Felsőfokú végzettségűek esetében ez a keresetcsökkenés átlagosan 45 ezer forint. Az én esetemben, aki osztályvezetői besorolásban vagyok, ez 54 ezer forint. Bruttóban ennyivel kapok kevesebbet” – mondta Ludman Lajos, a Közszolgálati Dolgozók szakszervezetének elnökségi tagja.

Márciusban ennek a kétszeresével, azaz 108 ezerrel lesz kevesebb a fizetése. A döntés ugyanis visszamenőleges hatályú, január elsejétől érvényes.

„Külön problémát jelent, hogy a januárban még a decemberi alapján kaptak fizetést, most viszont a kéthavit vonják le tőlük” – mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint háromezer kormánytisztviselő esetében most rendezték a korábbi, jogellenes illetmény-kiegészítéseket a kormányhivatalok új vezetői. Volt, akinek a törvény szerint csak 15 százalékos bérkiegészítés járt volna, de 35 százalékot kapott. Ezt vonták most el tőlük, miközben másik 15 ezer kormánytisztviselő 5 százalékkal nagyobb bérkiegészítést kap. A csökkenés sem végleges a kormányszóvivő szerint.

„Ez egy átmeneti állapot, amivel most rendezik a pótlékokat, és mindenképpen úgy fogják újrarendezni, hogy ne legyenek ilyen kiesések” – mondta Nagy Anna kormányszóvivő.

A Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete ennek ellenére azon gondolkodik, hogy sztrájkot hirdet.

Hasonló videók

  • Ne avatkozzon be az olasz belpolitikába, ezt üzente a római külügyminiszter Orbán Viktornak. A kormányfő szombaton az Olasz Testvérek szélsőjobboldali párt rendezvényén azt mondta, azzal, hogy Matteo Salvini pártját kizárták a koalícióból, gyakorlatilag leválasztották a népet a kormányról. A Momentum szerint egyre kevesebb szövetségese van Orbán Viktornak Európában.

  • A mentősök jelentős része nem érzékeli a júliusi 8%-os béremelést - ezt állítja az érdekképviseletük. Szerintük ugyanis igaz, hogy nyáron emelkedett az alapbér, ám ezzel párhuzamosan elvették a legrosszabbul keresők bérkiegészítését. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint viszont a legalacsonyabb keresetűek hónapok óta emelt juttatást kapnak, és 2022-ig további jelentős béremelésre számíthatnak.

  • Nyolc helyszínen osztottak egyszerre olcsó krumplit Újbudán szombaton, 30 forint volt kilója. Az akciót az újbudai önkormányzat szervezte, a zöldséget több helyen önkormányzati képviselőktől lehetett átvenni. Aki vett belőle, szórólapot is kapott, a Fideszes polgármester arcképével. Az önkormányzatot hiába kerestük, a DK szerint a Fidesz szavazatokat vásárol az önkormányzati választás előtt.

  • Órákat várnak és túl későn hívnak mentőt a magyarok, ha infarktusuk van. Ezzel magyarázza a Kardiológusok Társaságának elnöke, hogy miért halnak meg sokan a szívroham utáni első évben. Ráadásul egyre több a fiatal beteg. A társaság egész napos rendezvényen hívta fel a figyelmet arra, hogyan lehet megelőzni a szívbetegségeket. Az egészséges táplálkozásnak is nagy szerepe van a megelőzésben. Egy dietetikus kérdeztünk arról, mire kell legjobban odafigyelni. A szakemberrel készített interjút megnézhetik ITT

  • Mindketten tudnak majd járni, ezért harcolnak - ezt mondta az RTL Híradónak a tatabányai anya, akinek legkisebb fiánál is SMA-t, vagyis gerincvelő eredetű izomsorvadást diagnosztizáltak. Tavaly a középső gyereknél állapították meg a betegséget. A 3 és fél éves Dani a kezeléseknek köszönhetően sokat fejlődött, ugyanez az út vár a másfél éves Bercelre is.

  • Tanzániai üdülésén egy amerikai pár vízbe merített kabinban lakott egy turistaközpontban. A férfi a minap alámerült, hogy ott mutassa meg az őt filmező barátnőjének a jegygyűrűt, és kézzel írt szívhez szóló üzenetét. De nem bírta ki, és menyasszonya szeme láttára megfulladt. Figyelem, a következő téma sokakat érzékenyen érinthet.

  • Földrengés volt Albániában, magyarok nincsenek a sérültek között. A balkáni országot 5,8-as erősségű földmozgás rázta meg szombaton. Száznál többen megsérültek, sok épület megrongálódott. Az RTL Híradónak egy kint dolgozó magyar utazásszervező azt mondta, többen az utcán, vagy épp a tengerparton töltötték az éjszakát.

  • Előkerült az eltűntnek hitt sportoló. Magát Krisztina súlyemelőnek a héten kellett volna kiutaznia a thaiföldi világbajnokságra, a sportoló viszont nem jelent meg a repülőtéren. A szövetségi kapitány úgy nyilatkozott az állami hírügynökségnek, hogy fogalma sincs mi történhetett a sportolóval. Híradónk vasárnap elérte a súlyemelőt, aki azt mondta, sérülése miatt nem repült el a VB-re, és erről tájékoztatta a szövetséget is.

  • Már a nyíregyházi kórházat is készenlétbe helyezték, annyira sok a súlyosan kiszáradt, szalmonellagyanús hajdúsámsoni gyerek. Több mint 330-an lettek rosszul a helyi iskolában, a szülők azt sejtik, a menzai ebédtől. A debreceni klinikán már nincs hely. Úgy tudjuk, néhány beteg iskolást a berettyóújfalui kórházban is kezelnek.

Legnézettebb videók