Műsorújság
RTL Most

Megnyírbálják a köztisztviselők fizetését

A munkaügyi központok dolgozóitól a kormányhivatalok vezetői elvonták a szerintük eddig jogszerűtlenül kifizetett bérpótlékot.
Munkaügyi központban dolgozik a Közszolgálati Dolgozók szakszervezetének elnökségi tagja is. Ludman Lajos elmondta, munkatársaival mennyivel jártak rosszabbul.

„110 ezer 600 forintos illetménye 105 ezerre változott.”

Egy középfokú végzettségű dolgozó bére ennyivel csökkent. Nem ő járt a legrosszabbul.

„Felsőfokú végzettségűek esetében ez a keresetcsökkenés átlagosan 45 ezer forint. Az én esetemben, aki osztályvezetői besorolásban vagyok, ez 54 ezer forint. Bruttóban ennyivel kapok kevesebbet” – mondta Ludman Lajos, a Közszolgálati Dolgozók szakszervezetének elnökségi tagja.

Márciusban ennek a kétszeresével, azaz 108 ezerrel lesz kevesebb a fizetése. A döntés ugyanis visszamenőleges hatályú, január elsejétől érvényes.

„Külön problémát jelent, hogy a januárban még a decemberi alapján kaptak fizetést, most viszont a kéthavit vonják le tőlük” – mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint háromezer kormánytisztviselő esetében most rendezték a korábbi, jogellenes illetmény-kiegészítéseket a kormányhivatalok új vezetői. Volt, akinek a törvény szerint csak 15 százalékos bérkiegészítés járt volna, de 35 százalékot kapott. Ezt vonták most el tőlük, miközben másik 15 ezer kormánytisztviselő 5 százalékkal nagyobb bérkiegészítést kap. A csökkenés sem végleges a kormányszóvivő szerint.

„Ez egy átmeneti állapot, amivel most rendezik a pótlékokat, és mindenképpen úgy fogják újrarendezni, hogy ne legyenek ilyen kiesések” – mondta Nagy Anna kormányszóvivő.

A Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete ennek ellenére azon gondolkodik, hogy sztrájkot hirdet.

Legnézettebb videók