Műsorújság
RTL Most

Titkosszolgálati módszerrel vizsgálódhatnak

Ha nem járulnak hozzá, hogy megfigyeljék őket, automatikusan elvesztik az állásukat.
Nem tudják, figyelik-e őket, de azt igen, hogy figyelhetik. A Nemzeti Adó és Vámhivatal dolgozóinak hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy akár titkosszolgálati módszerekkel is adatokat gyűjtsenek róluk. Ha nem járulnak hozzá, munkájuk sem lesz.

„ A fennálló kormánytisztviselői jogviszony megszűnik”- ez van a nyilatkozathoz csatolt levélben. A nyilatkozatot már sokan megkapták. A Nemzeti Adó és Vámhivatal egy tavalyi törvénymódosításra hivatkozik, amely köztisztviselők mellett a kormánytisztviselők titkosszolgálati megfigyelését is lehetővé teszi. És az is benne van: aki nem egyezik bele a saját megfigyelésébe, az elveszti a munkáját. A megfigyelésről előre nem, annak eredményéről azonban 3 napon belül értesítik a dolgozót. A törvény indoklása szerint az a cél, hogy kiderüljön: a köztisztviselő eleget tesz-e a hivatali kötelezettségeinek.

Eddig, ha egy köztisztviselő ellen nyomozott az ügyészség, akkor csak a bíróság engedélyével végezhettek titkosszolgálati adatgyűjtést. Most közvetlenül az ügyészség rendelheti el a megfigyelését. De nemcsak az ellen tiltakoznak, hogy megfigyelik őket.

„ A vizsgálatot végzők külön provokálhatják a kollégáinkat, ami az adóhivatalban kényes körbe vezet, hiszen nemcsak arról van szó, hogy megpróbálják megkenni a revizorokat, hanem telefonon keresztül is beugrathatják őket” – mondta Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Ennek ellenére a szakszervezet azt tanácsolja a munkavállalóknak, írják alá a nyilatkozatot, különben azonnal elveszítik állásukat.

A Nemzeti Adó és Vámhivatalnál szerettük volna megtudni azt is, pontosan hogyan zajlik az eljárás, lehallgatják-e a dolgozó telefonját, és van-e, aki megtagadta a hozzájárulás aláírását, de senki nem nyilatkozott. Az ügyet az ombudsmani hivatal is vizsgálja, de egyelőre ők sem akartak beszélni.

Legnézettebb videók