Műsorújság
RTL Most

Elment a kedvünk a lakáshiteltől

Egyre kevesebb lakáshitelt vesznek fel. Három év alatt negyedére csökkent a folyósított hitelek összege.
Nem a kínálaton múlik: eladó lakásból, házból rengeteg van az egész országban. Olyan vevőből viszont, akinek készpénze van, vagy hitelt tud felvenni, egyre kevesebb. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2007 decemberben a kintlévő forintalapú hitelek összege 1640 milliárd forint volt. Három évvel később, 2010-ben pedig már csak 1470 milliárd. Vagyis a bankok egyre kevesebb lakáshitelt adnak.

„Ma ott tartunk, hogy a 2008 őszi hitel volumenhez képest egynegyede a lakáscélú hitel volumen. Illetve a szabadfelhasználású jelzáloghitelezéshez képest egyötöde a hitelkihelyezés” – mondta Binder István

Vagyis, negyedannyi lakáshitelt adnak ki most, mint 2008-ban. A feltételeket ugyanis nagyon megszigorították. Ma már csak a lakás értékének 75 százalékára adnak hitelt, és általában csak forintalapút. De általában ennyi hitelt sem kapnak az ügyfelek. Az RTL Híradó több bankot is megkeresett. A bankok általában a lakás értékének a felét hajlandók meghitelezni. Sokan azonban ennyit sem kapnak.

„Az úgynevezett BAR listán szereplők száma jelentősen megnőtt, most már közel egymillióan szerepelnek a listán. Ezeknek új hitelt felvenni nagyon nehéz. A másik meg ugye az, aki minimálbéres jövedelemmel rendelkezik. Arról van szó, hogy az ingatlan értékéhez képest nem tudnak megfelelő összeget felvenni” – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerének ügyvezető igazgatója.

Ezért aztán sokan végül nem is vesznek semmit. Az ingatlanforgalmazók szerint egyébként új trend van kialakulóban. A rokonok, családok összeállnak, és egymásnak adnak kölcsön pénzt.

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók