Műsorújság
RTL Most

Nem fogják feltörölni a padlót a kormánnyal

A politikának meg kell újulnia és meg kell hallania az embereket - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.
Orbán Viktor napirend előtti felszólalásának elején kijelentette, hogy a médiatörvény ürügyén támadást indítottak Magyarország ellen. A demokratikus elkötelezettségét megkérdőjelezték, az országnak kijáró tiszteltet megsértették és önbecsülését figyelmen kívül hagyták. A miniszterelnök leszögezte, hogy a kormány ezt a támadást visszaverte, a támadók érveit nevetségessé tette, a tiszteletet pedig meg- és kikövetelte. A kormányfő szerint ideje, hogy mindenhol megértsék: vége annak a korszaknak, amikor Magyarország hatalommal való visszaéléssel eljátszotta a nemzetközi megbecsülését. Mint mondta, azokat, akik ezt elkövették, a felháborodott magyarok megbüntették és félreállították. Orbán Viktor kijelentette, hogy a mostani kormánnyal nem fogják feltörölni a padlót és egyetlen országtól sem fogadnak el kioktatást.

A miniszterelnök beszédében részvétét és együttérzését fejezte ki a West Balkánban történt tragédia miatt és kiemelte, hogy a kormány azóta újraszabályozta a szórakozóhelyek üzemeltetését, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő. Kiemelte, hogy az energiapolitika területén fontos eredményeket értek el december óta, a cél az energiafüggőség felszámolása. Mint mondta, áttörést értek el az odavezető úton, így a kelet felől érkező gázellátás mellett hamarosan megnyílik az északi lelőhelyekhez való hozzáférés.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a nyugdíjreform legfontosabb első lépéseit megtették, az emberek 97 százaléka döntött úgy, hogy inkább az új rendszerben folytatják a takarékoskodást. A nyugdíjreform következő lépéseivel pedig garantálni fogják a fenntarthatóságot és az állami rendszer iránti közbizalmat.

A kormányfő beszélt az adóegyszerűsítésről is és leszögezte, hogy senkinek sem csökkenhet a fizetése. A bércsökkenést a kormány nem fogadja el, ezért most akciócsoportok mérik fel a helyzetet és lépéseket tesznek majd a helyzet megoldásának irányába.

Az ország előtt álló időszak tétje Orbán Viktor szerint minden eddiginél nagyobb és őt magát inspirálja a feladat nagysága. Szerinte ez az Országgyűlés felnőtt a rendkívüli helyzethez és az elmúlt hónapokban jelentősebb eredményeket ért el, mint elődei az elmúlt nyolc év alatt.

A miniszterelnök szerint ideje nekiállni Magyarország megújításának, ez a hétfőn elkezdődött tavaszi ülésszak célja. Egyszerre kell megbirkózni az államadóssággal és a munkanélküliség fenyegető veszélyeivel. Ennek megvalósítása az Országgyűlés feladata és ehhez az alkotmányos átszervezésre is szükség van.

A parlament előtt álló feladatok között említette Orbán Viktor azt, hogy a politikának is meg kell újulnia, nem működhet az előző nyolc év szellemében, miszerint "megreformállak titeket, ha belerokkantok is". Szerinte az Országgyűlés nem működhet törvénygyárként, meg kell hallani az embereket.

A miniszterelnök itt említette, hogy minden támogatást meg kell adni, hogy az Új Széchenyi Tervbe minél többen bekapcsolódhassanak, ez a kulcsa az egymillió új munkahely megvalósításának. Emellett minden munkaképes embernek kell, hogy legyen munkája, amiből meg is kell élni.

Orbán Viktor szerint az alkotmányozás a magyar gazdaság talpra állításának alapvető része. Szerinte az új alkotmányra egyfelől azért van szükség, mert helyre akarják állítani az 1956-os forradalom igazságát, illetve hozzá kell igazítani a XXI. századhoz.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók