Műsorújság
RTL Most

Fizetőssé tennék a bölcsiket a gazdagoknak

A tehetősebbekkel megfizettetné a gyerekek bölcsődei elhelyezését a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára.
Egy budapesti családi napköziben ebéd utáni pihenőt tartanak. Hét gyerekre vigyáznak az intézményben minden nap. A szülők súlyos tízezreket fizetnek ezért.

„Olyan szülők, akiknek vissza kell menniük dolgozni, 8-9 órában. Így az átlag korosztály nálunk 1 és 3 éves között van, tehát pont a bölcsődések” – mondta Benkő Márta, a Csibebölcsibe vezetője.

Veressnének is vissza kellett mennie dolgozni. Gyerekeit pedig nem tudta kire hagyni.

„Mi próbáltuk állami bölcsödébe íratni mind a két gyermekünket, sajnos sikertelenül. Így körül kellett néznünk a családi napközik terén és erre esett a választás” – mondta Veressné Karlóczi Anita.

Kevés a bölcsődei férőhely idehaza. Legalább tízezer gyereknek kellene még hely. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára a megoldást abban látja, hogy a vállalkozókat is bevonja. Fizetőssé tenné a tehetősebb szülőknek a bölcsődéket, amelyeket a piaci szereplők hoznának létre.

- „A térítési díjat, aki nem tudja megfizetni, ott az önkormányzat tud a számára segíteni. Én azt gondolom, hogy a jövőben erre is figyelni kell.
- És akkor a vállalkozók varázsütésszerűen több ezer bölcsődei helyet tudnának varázsolni?
- Képzelje ugyanez történt az idősellátásban. Több ezer férőhelyet a vállalkozók szinte varázsütésre teremtettek meg” – mondta Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára.

A pécsi önkormányzati bölcsődében tavaly sikerült három új csoportot indítaniuk.

„Pécs megyei jogú város önkormányzata segített nekünk egy pályázat útján sikerült kialakítanunk ezt a három új csoportot. Amely volt bölcsődei csoportunkban épült ki, minimális ráfordítással” – mondta Horváth Judit, az Apáczai Nevelési Központ bölcsődevezetője.

Hogy közülük kinek kellene majd fizetni a bölcsődei elhelyezésért, az március végén derül ki. A minisztériumban akkora dolgozzák ki a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepciót. Az államtitkár azzal érvel: a tehetősebb családok most is havonta 40-70 ezer forintot fizetnek ki a gyerek elhelyezéséért.

Legnézettebb videók