Műsorújság
RTL Most

Nem történt erőszak a gyermekotthonban

Azután indult nyomozás, hogy kiderült: egy nevelő rendszeresen vitt ki hétvégére két kislányt az intézetből, akikkel együtt aludt és fürdött is.
Nehéz anyagi körülményeik miatt a szülők a Cseppkő utcai nevelőotthonba adták a gyerekeket. A legkisebb, Dominik novemberben meghalt, mert ráborult egy szekrény. Egy hónapja pedig a tíz éves nevelt lánya fogadta sírva az apát egy látogatáskor, azzal, hogy egy 16 éves fiú molesztálta őt és egy barátnőjét.

„Hát ő azt mondta, hogy bezárta a szobaajtót, odaállt, és azt mondta, addig nem mehettek aludni, amíg ezt nem csináljátok” – mondta Hunka

Nemi erőszak nem történt, a férfi szerint nem kétséges, hogy a lányok igazat mondtak, de egy, az intézménytől független pszichológus is kikérdezi majd őket. A kamaszfiú megszökött az otthonból, jelenleg körözik.

Decemberben az egyik nevelőről derült ki, hogy rendszeresen hazavitt magával két kislányt.

„A kislányok arról beszéltek, hogy hazamentek vele, egy ágyban aludtak, együtt fürödtek, körülbelül ilyesmiket mondtak, ezek mindegyike azt gondolom, komoly pedagógiai hiba, nem fér bele a pedagógiai tevékenységbe” – mondta Csókay László, az Ifjúságvédelmi Főosztály vezetője.

Ahogy az ügy kiderült, a férfi felmondott, így az intézmény felelősségre már nem vonhatja. A rendőrség sem fogja.

„Volt olyan tartalmú bejelentés, amely szemérem elleni erőszakra utalt, a nyomozók ezt megvizsgálták, több nyomozót is kihallgattak az ügyben, gyermekpszichológus szakértőt is megkérdeztek, arra utaló körülmény nem merült fel, hogy ilyen történt volna” – mondta Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője.

Pedig a gyerekek fejlődését akkor is károsíthatják a történtek, ha nem történt tényleges erőszak. A szakember szerint egyetlen ember hibája miatt nem szabad általánosítani az otthonnal kapcsolatban, de azt az átfogó vizsgálat fogja kideríteni, hogy miért nem észlelte vagy jelentette korábban senki a történteket. Az RTL Híradó úgy tudja, az ombudsman is újra vizsgálatot indított az intézményben.

Legnézettebb videók