Műsorújság
RTL Most

Tilos a dohányzás a megállókban

Három hétig a közterület-felügyelők csak figyelmeztetnek, utána már büntetnek is.
Először a játszótereken, aztán az aluljárókban, mától már a megállókban is tilos dohányozni. A közterület-felügyelők ellenőrzik majd a megállókat. Három hétig csak figyelmeztetnek, pénzbüntetést csak utána lesz.

„ Két szankciót alkalmazhat a felügyelő, a helyszíni bírság 3-20 ezer forint, vagy feljelentheti és a szabálysértési hatóság büntetheti 50 ezer forintra” – mondta Miklós István, a Fővárosi Közterület-felügylet igazgatóhelyettese.

A tiltásról azért döntöttek, mert sok volt a panasz a BKV-nál. Akit ma megkérdeztük, az egyetértett a jogszabállyal.

„ Szerintem ez nagyon jó dolog, mert most szoktam le és idegesítő, ha az arcomba fújják a füstöt.”
„ Nagyon rosszul néz ki, amikor megállóban áll a csikk, ez egy kulturálatlan helyzet.”
„ Szerintem betartható, mert odébb lehet menni és rá lehet gyújtani.”

A rendeletben pontosan meghatározták, hol nem lehet rágyújtani. A körbekerített megállóknál ez egyértelmű, ott, ahol csak tábla van a járdán, egy kétméteres sávban tilos a dohányzás.

„ Ennek a rendeletnek nem az lesz az eredménye, hogy tömegesen büntessen a közterület-felügyelet, hanem az esetek többségében az emberek maguktól betartják a jogszabályt, vagy ha felhívják a figyelmet, akkor arrébb mennek, hogy nem zavarják az utastársaikat” – mondta Vitézy Dávid a BKK vezérigazgatója.

A következő hetekben matricákat tesznek ki a megállókba, hogy az is tudjon a tiltásról, aki nem hallott a rendeltről.

A közterület-felügyelőknek lesz dolga, Budapesten hatezer megálló van, ebbe a buszmegállók, villamos és hévmegállók, valamint a fogaskerekű megállói is beletartoznak.

Hasonló videók

  • Hongkongban újra összecsaptak a Kína-párti és a kormányellenes tüntetők. Először egy bevásárlóközpontban tört ki verekedés a két tábor között, majd a rendőrök közbeléptek. Később azonban az utcákon is folytatódtak a zavargások. Több embert letartóztatottak.

  • 230 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Kúria Érd fideszes polgármesterét, szerintük ugyanis az uniós választás előtt T. Mészáros András jogszerűtlenül buzdította levélben az első szavazókat: voksoljanak a Fideszre. A rendőrség szerint azonban bűncsselekmény nem történt, ezért két hete megszüntették a nyomozást - írta meg a 24.hu. A helyi ellenzék közös polgármesterjelöltje, Csőzik László az ügyészséghez fordult, szerintük a rendőrség nem nyomozott elég alaposan.

  • Nem esne el Budapest 1000 milliárd forint fejlesztési támogatástól, de az nem mindegy, hogy ki dönthet annak felhasználásáról, erről Tarlós István főpolgármester beszélt. Karácsony Gergely ellenzéki jelölt szerint Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter megzsarolta a budapestieket azzal a korábbi nyilatkozatával, amely szerint a Budapest fejlesztésére vonatkozó megállapodás addig érvényes, amíg Tarlós István a főpolgármester.

  • Az ellenzéki polgármesterjelölt és a helyi Fidesz is feljelentést tesz Egerben azért, mert mindannyian azt feltételezik riválisukról, hogy visszaéltek az ajánlóíveiket aláírók személyes adataival. Az ügy abból indult ki, hogy az ellenzéki pártok által támogatott Mirkóczki Ádám szerint a kormánypárti polgármester, Habis László íveiről egy eddig nem politizáló független jelölt íveire másoltak személyes adatokat. Az érintettek szerint ilyen nem történt.

  • Nyomozást indított a rendőrség a közvéleménykutatásnak álcázott lejárató telefonhívások miatt Pécsen. Ezt az Index írta meg. A kérdezőbiztosként bemutatkozó ismeretlenek az ellenzéki polgármesterjelöltet, Péterffy Attilát egyebek mellett családon belüli erőszakkal hozták összefüggésbe. A rendőrök rágalmazás gyanújával nyomoznak.

  • A magyar irodalom egyik legismertebb alakjáról a világ minden részén megemlékeztek a nagy lapok. Az író hosszan tartó betegség után, 86 évesen halt meg. Konrád Györgyöt a főváros saját halottjának tekinti.

  • Könnygázzal fújt le egy tanítónő egy hat és egy hét éves gyereket az osztályteremben Tasnádszántón. A magyar határhoz közeli településen dolgozó pedagógus ezt azzal magyarázta, hogy a gyerekek megtámadták. A tanárt kirúgták, és őrizetbe is vette a rendőrség. Akár hét év börtönbüntetést is kaphat.

  • Tűz egy brazil kórházban, 11-en meghaltak. Egy riói klinikán csaptak fel a lángok valószínűleg elektromos rövidzárlat miatt. Az épület gyorsan megtelt füsttel és többen már nem tudtak kimenekülni. A betegeket más kórházakban helyezték el.

  • Súlyos személyiségzavaros betegeken és skizofréneken is segít egy 3 éves spániel. Zsebi akár azt is képes elérni, hogy szorongó páciensek is megnyíljanak a pszichiáter előtt. Gazdájával bemutatót tartottak a Semmelweis Egyetem Egészség Napján. Ahol szó volt arról is, milyen pszichés segítségre szorulnak a külföldre költözők.

Legnézettebb videók