Műsorújság
RTL Most

Önmérsékletet kér az IMF-től Magyarország

A Nemzetközi Valutaalap részéről „némi szerénységet” kér pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.
2008 után egy sor politikus, nemzetközi pénzügyi szervezet és hitelminősítő intézet hitelessége kérdőjeleződött meg, amikor nem fedezték fel a nemzetközi pénzügyi szabályozás hiányosságait és nem jelezték előre időben a pénzügyi válságot - írja közleményében az NGM, amely szerint ezen szervezetek között található az IMF is. A valutaalap részéről Magyarország esetében indokolt lenne némi szerénység, hiszen 2009 második félévében, a 2010. évi költségvetés készítésének idején, nem hívták fel a figyelmet arra, hogy a 2010-es költségvetés hamis számokra épül - fogalmaz a tárca.

Az NGM szerint 2010 végére mindenki előtt világossá vált, hogy a költségvetési számok meghamisítása miatt az államháztartási hiány 3,8 százalék helyett 7 százalék felett lett volna. Erről sem korábban, sem ebben a jelentésben az IMF nem tesz említést, vagyis amennyire a valutaalap pozitív szerepet játszott a magyar pénzügyi mentőcsomag kidolgozásában, a 2010-es költségvetés számainak megítélésében éppen annyira nem állt a helyzet magaslatán - fogalmaznak.

Mindezek alapján az IMF részvényeseként a magyar minisztérium azt várja el, hogy a valutaalap 2010-es költségvetéssel kapcsolatban gyakoroljon önkritikát.

A 2010-es költségvetéssel kapcsolatban az IMF jelentése most azt állítja, hogy a tervezett 3,8 százalék helyett a 2010-es büdzsé hiánya 4 százalékos lehet. Ezt az állítást az NGM szerint cáfolja az a január elején nyilvánosságra hozott adat, miszerint az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli 2010. évi pénzforgalmi hiányának alakulása 3,2 százalék. Így a kormányzati szektor uniós módszertan szerinti hiánycélja, a GDP 3,8 százaléka, a várakozásoknak megfelelően teljesülni fog.

Az NGM vitatja az IMF álláspontját a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatban. Az állami nyugdíjrendszerbe a pénztári tagok 97 százaléka lépett vissza, s miután ez az emberek szabad döntése alapján történt, ezért ez semmiképpen nem nevezhető államosításnak - áll a közleményben. Ehhez hasonlóan nem értenek egyet a Költségvetési Tanácsban megtörtént és a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsában tervezett átalakítás negatív értékelésével sem.

Ugyanakkor az NGM egyetért azzal, hogy a 2013-14-es középtávú pénzügyi egyensúlyt strukturális reformokkal kell beállítani. Ezt célozza a magyar kormány február végén bejelentendő stabilitási programja is.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók