Műsorújság
RTL Most

A médiatörvény „bűvkörében” telt a január

A médiatörvény a Fidesz összes januári intézkedését beárnyékolta.
A médiatörvény kérdése az év első hónapjában a 21 vizsgált nap közül 19 alkalommal a médiumok egyik vezető híre volt, így egyértelműen ez az ügy tematizálta a politikai napirendet januárban. A téma négyszer annyi megjelenést produkált, mint a hónap második legnépszerűbb híre, a kettős állampolgárság ügye. A külföldi kritikákkal ellentétben az ellenzéki pártok bírálatai csak elvétve jelentek meg a híradásokban. Az MSZP-t hosszabban mindössze négy, az LMP-t három alkalommal idézték a kérdésben a vizsgált médiumok.

A kettős állampolgárság témája három napon keresztül volt vezető hír, ráadásul egy alkalommal megelőzte a médiatörvénnyel foglalkozó híradásokat is elérési számban. A hónap harmadik legjelentősebb híre volt a magán-nyugdíjpénztári átléptetés az állami rendszerbe. A témával kapcsolatban az utolsó napi átlépések, az Alkotmánybírósághoz beérkezett indítványok, a Stabilitás Pénztárszövetség által létrehozott nyilatkozat és az MSZP határidő hosszabbítási javaslata váltott ki jelentősebb visszhangot.

Bár előzetesen a magyar soros EU-elnökség kérdése tűnhetett a január legfontosabb témájának, végül csak a negyedik helyet foglalja el a legtöbbet említett hírek rangsorában. Ennek legfőbb oka az, hogy a médiatörvény nemcsak elvette a figyelmet az elnökségről, hanem számos médium az EU-s bírálatok miatt össze is kötötte a kettőt, és így a médiatörvény mellett a soros elnökségről csak említés szintjén tudósítottak. Zuschlag János perének másodfokú tárgyalásáról négy napig jelentek meg vezető hírek.

Az ellenzék a médiumok napirendjére saját üggyel csak elvétve tudott felkerülni. A híradások 50 legtöbbet említett témája közé mindössze a devizahitelesek romló helyzetével és a kormány gazdaságpolitikájának kritikájával foglalkozó MSZP-sajtótájékoztatók és a Jobbik Biszku Béla elleni feljelentése került be. Az LMP nem tudott saját témát beemelni a vezető 50 hír közé.

Forrás: Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

Legnézettebb videók