Műsorújság
RTL Most

Könnyítik az örökbefogadást

Azért, hogy a nagyobb gyerekeket is örökbefogadják, januártól a 3 és 10 éves kor közötti gyerekek után is jár gyes.
Az óbudai gyerekotthonban általában 20-30 hat év alatti gyermeket nevelnek, közülük évente 6-7 gyerek adható örökbe. Nekik szinte azonnal találnak családot, a kisebb gyerekekért ugyanis sorban állnak a családok.

1500-an akarnak örökbefogadni, de a legtöbben - 10-ből 8 pár - három évesnél kisebb gyereket szeretnének. Ugyan 2000 örökbe adható gyerek van, de 90%-uk ennél idősebb. Nagyobb gyerek szinte alig kell valakinek, így egy-egy gyerekre, 3-4 évet is várnak a szülők.

Azért, hogy a nagyobb gyerekeket is örökbefogadják, januártól a 3 és 10 éves kor közötti gyerekek után is jár gyes.

„Az örökbefogadói gyes annak a lehetőségét teremti meg, hogy a szülők egymásra tudjanak hangolódni és legyen egy egészséges összeszokási időszak” – mondta Dudás Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályveuetője.

Eddig sokan hiába kerültek kicsiként intézetbe, akit legalább félévente látogattak a szülei, nem adhatták örökbe. Most ez az idő is lerövidül, csak az a gyerek nem lesz örökbe adható, akit legalább kéthavonta látogatnak a szülei.

„Egyre kitolódott a gyerekek életkora, hogy örökbe tudtuk őket adni, mert csak eljött az a fél év, amikor már nem látogatták és örökbeadásra kerültek. Most az a reményünk, hogy le fog csökkenni és fiatalabb korban fogjuk tudni a gyerekeket örökbe adni” – mondta dr. Majoros Mária, a Gárdonyi Utcai Gyermekotthon vezetője.

A szakemberek szerint így nagyjából negyedével több kisgyereket adhatnak majd örökbe. A kormány azt is szeretné elérni, hogy kevesebb legyen az abortusz, több nő szülje meg a gyerekét, még akkor is, ha nem akarja felnevelni. Ezért egy kampányt indítanak, amelyben tájékoztatják a várandós nőket az örökbeadási lehetőségekről.

Legnézettebb videók