Műsorújság
RTL Most

Médiatörvény: a kormány kész a módosításra

Személyes találkozókon egyeztetne a kormány az Európai Bizottsággal a médiatörvényről.
Az Európai Bizottság alelnöke korábban azt írta: „A szakértőknek komoly kétségei vannak a tekintetben, hogy ezek a magyar jogszabályok összhangban állnak-e az Uniós jogokkal. A médiatörvény egyes részei sérthetik az Unió által garantált alapvető véleménynyilvánítási jogokat”.

Az Unió három konkrét ügyben: a kiegyensúlyozottság és a regisztrációs kötelezettség kérdéséről, illetve a külföldön bejegyzett szolgáltatókra érvényes szabályokról kérdezett. Kovács Zoltán szerint a három válasz egyben válasz arra is, hogy a médiatörvény megfelel-e az uniós alapjogoknak.

„Neelie Kroes levelének tartalma alapján a mi felfogásunkban ez az aggodalom, hogy az uniós jog nem érvényesül, ebben a három dologban merül fel, mi erre a három kérdésre válaszoltunk amely ebben a levélben található” – mondta Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

De a kormány változtatna is a törvényen, ha a bizottság nem fogadja el a válaszokat. Navracsics Tibor azt írja: „Amennyiben továbbra is szükségesnek ítéli a magyar szabályozás módosítását, úgy készek vagyunk arra, hogy e módosítások kidolgozását megkezdjük, és a jogalkotási folyamatról a Bizottság számára folyamatosan beszámoljunk”.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt javasolja, hogy a fölmerülő kérdésekben a jövőben ne levélben egyeztessen az Európai Bizottság és a magyar kormány, hanem a szakértők személyes találkozóin.

A szocialisták szerint a kormány elkésett.

„Ezt előtte kellett volna megtenni, mint hogy a magyar kormány azt mondta volna, hogy minden rendben van, hiszen akkor kellett volna menni az Unióhoz, és utána tárgyalni a parlamentben a benyújtott tervezetet” – mondta Mandur László, az MSZP országgyűlési képviselője.

Az Európai Bizottság tovább folytatja a magyar médiatörvény vizsgálatát.

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

  • Lopás után egy közeli cukrászdába ment a tolvaj, és ez lett a veszte. A vendéglátóhely kamerája felvételt készített róla, így találták meg a rendőrök. Ő az, aki még júniusban egy fővárosi iskolából az évzáról alatt kétmillió forint értékben vihetett el telefonokat, pénzt és bankkártyákat.

Legnézettebb videók