Műsorújság
RTL Most

Razziák a tragédia után

Szigorítják a szórakozóhelyek nyitásának lehetőségét, erről a következő kormányülésen tárgyal a kabinet.
Hatalmas tömeg a bejáratnál, később tucatnyi rendőrautó a West Balkán előtt, és másnaptól mécsesek százai. Január 15-én három fiatal lány halt meg a West Balkánban, a rendőrségi nyomozás szerint azért, mert a tömeg gyakorlatilag eltaposta őket.

„ ...nem volt megfelelően megtervezve és szervezve, hogy hogyan mozgatják a vendégeket, és így a vendégek a különféle termek közötti mozgásnál egymást összetaposták, összenyomták és ez három leánynak az életét követelte” – mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

Az is kiderült, a hely csak este tíz óráig lehetett volna nyitva, és legfeljebb 300-an lehettek volna ott. Ehhez képest csaknem 3 ezren szórakoztak benn.

Másnap már öt gyanúsítottja volt az ügynek, egyebek mellett a West Balkán tulajdonosai és a buli szervezői. A bíróság nem helyezte őket előzetesbe, szabadlábon védekezhetnek. Mostanra még három, vagyis már összesen nyolc embert gyanúsítanak halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozáskörében elkövetett veszélyeztetéssel. A rendőrség pénteken zárta le a nyomozást.

„Amikor ez a jogszabály megjelent, akkor a kollégáimmal először nem értettük...” – mondta Sajtos Csilla VI. kerületi jegyző.

A terézvárosi jegyző arról a 2009-es kormányrendeletről beszélt a Házon kívül stábjának, amely a szórakozóhelyek nyitását szabályozza. A tragédia után az is kiderült, hogy túl enyhék a jogszabályok: gyakorlatilag néhány óra alatt lehet például diszkót nyitni, mindössze egy kétoldalas formanyomtatvány kitöltésével. A szakhatóságok pedig csak utólag ellenőriznek. Mostanra elkészült az a rendelettervezet, amely ezen szigorítana.

„A jövőben csak előzetes szakhatósági engedélyek birtokában nyithat meg az ilyen jellegű szórakozóhely, illetve a hatóságoknak kötelező lesz évente legalább kettőször ellenőrizni ezeket a szórakozóhelyeket” – mondta Tállai András önkormányzati államtitkár.

Mindez csak az olyan zárt helyekre vonatkozik, ahol 300-nál többen szórakoznak, szabadtéri rendezvényeknél ezer fő a határ. A szakhatóságok pedig, például a rendőrség vagy a tűzoltóság be is zárathatják azokat a helyeket, ahol szabálytalanságot találnak. Az új rendeletről a következő ülésén tárgyal a kormány.

Újabb szórakozóhelyeken tartottak szakhatósági ellenőrzéseket

Újabb szórakozóhelyeken tartottak szakhatósági ellenőrzéseket múlt éjszaka. Részleteket egyelőre nem tudni, ám az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint további razziák lesznek a hétvégén.

Múlt pénteken kezdték el a szakhatósági ellenőrzéseket Budapest szórakozóhelyein. Az akciókban részt vesznek a tűzoltóság, a terézvárosi önkormányzat, a munkaügyi felügyelőség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal emberei is, rendőri biztosítás mellett.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: szombatra virradó éjszaka több helyen is ellenőrzést tartottak, ám a részletekről várhatóan a jövő hét első felében számolnak majd be. A razziák a hétvégén tovább folytatódnak.

Forrás: Független Hírügynökség / RTL Híradó

Legnézettebb videók