Műsorújság
RTL Most

Jégről mentési gyakorlat a Balatonon

A Balaton jege sok helyen vékony, de a hétvégével jönnek a korcsolyázók. A vízimentők felkészültek az esetleges balesetekre.
LÁTVÁNYOS: Mentés a jégről

A jeges vízből húzták ki egyik társukat a búvárruhás vízimentők Pálkövén, a Balaton északi partján. Ketten emelték ki a partra. A vízimentők azt mondják, egyedül nem szabad a jégre menni, mert ha beszakad a jég, nincs, aki segítsen. Különösen a vizes jeget kell elkerülni.

„Olvadásban lévő jégre nem érdemes menni, mert az mindenképpen balesetveszélyes, életveszélyes. Jelen pillanatban is a Balaton egész területe gyakorlatilag alkalmatlan, de a gyakorlat szempontjából igenis jó nekünk. Ezeket a tapasztalatokat fel fogjuk dolgozni” – mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Miután kihúzták magukat a vízből, hason fekve csúsznak a partra a vízimentők, hogy a testsúlyuk minél nagyobb felületen oszoljon szét a jégen. Ebből a gyakorlatból az is kiderül, hogy milyen könnyen beszakadhat a hártyajég. Ránézésre nem lehet megállapítani, hogy hol biztonságos.

„Hol van jég, hol van nyílt víz. Tehát gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy teljesen változó, 100 méterről 100 méterre, öbölről öbölre. Semmiben nem lehet biztos az ember” – mondta Győrffy Árpád, a balatontipp.hu szerkesztője.

Siófok egyik partszakaszán a jég 14 centiméteresre hízott a közelmúltban, ezért a korcsolyapályát kisebb szünet után újból megnyitották. A vízimentők folyamatosan ellenőrzik a pályát. A hétvégén már nem csak Siófokon, hanem Balatonfűzfőn és az Agárdon is nyitva lesznek a korcsolyapályák, mert a jég vastagsága ezeken a részeken is eléri a biztonságosnak számító 10 centimétert.

Fotó: Mercs László

Hasonló videók

  • Öt és fél millió négyzetkilométernyi erdő, ahol három millió növény- és állatfaj él, és amely egymillió bennszülött otthona. Legnagyobb része ugyan Brazíliában található, de ami ott történik, befolyásolja az egész világot. Az Amazonas a világ oxigénjének 20 százalékát adja. Egy hét alatt csaknem tízezer új tűz keletkezett és pusztította az esőerdőt. Környezetvédők szerint ennek csak töredékét okozta a száraz időjárás. A többséget helyi farmerek gyújtják, hogy a fákat leégetve termőföldhöz, legelőhöz jussanak. Amióta Jair Bolsonaro Brazília elnöke, nem is büntetik őket ezért.

  • Nem lett kevesebb hulladék a műanyag mentes júliusban Budapesten. A G7 gazdasági portál írta meg, hogy a Fővárosi Közterület Fenntartó adatai szerint 150 tonnával több műanyag szemetet gyűjtöttek be ebben a hónapban, mint az akciót megelőző júniusban. De a 2018-as júliusi mennyiséghez képest is 33 tonnával többet szemeteltek a fővárosiak. A Greenpeace már 200 ezer aláírást gyűjtött az egyszer használatos műanyagok magyarországi betiltásáért. A kormány egyelőre kivár.

  • Felértékelnék Magyarországot a befektetők, ha határozna az euró bevezetéséről - a Fitch Ratings friss tanulmánya alapján. A nemzetközi hitelminősítő szerint már a csatlakozás előtt két fokozattal javulhatna az ország adósbesorolása. A pénzügyminiszter alig néhány hónapja azt mondta, a kormány egyelőre nem akarja a közös európai pénzt.

  • Közösségi oldalára feltöltött videóban már napokkal a támadás előtt fenyegette későbbi áldozatát a 38 éves, gyilkossággal gyanúsított férfi. Gyermeke anyjának új élettársával végzett hétfő este egy koncert közben Polgáron. A 41 éves áldozat mellett ott állt lánya is. Ő az RTL Híradónak azt írta, a történtek óta pszichológushoz jár és nyugtatót szed.

  • Elkéstek, és nem is jó helyen próbáltak bejutni azok az osztrák politikusok, akiket nem engedtek be a hétfői soproni istentiszteletre - ezt közölte az RTL Híradóval a Terrorelhárítási Központ. Angela Merkel és Orbán Viktor részvételével zajlott az ünnepség, ahová nem jutott be Burgenland kormányzója és Eisenstadt polgármestere – erről a 444.hu írt először. Az eseményt biztosító TEK szerint ők szabályosan jártak el, amikor nem engedték be az osztrák vendégeket.

  • Bekérette az ügyészség az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől azokat a Microsoft-szerződéseket, amelyeknél korrupció gyanúját vetette fel egy amerikai vizsgálat. Erről az atv.hu írt először. Az RTL Híradó megkeresésére az intézet azt közölte, együttműködnek a nyomozóhatósággal és átadják a kért iratokat. Az ügyészség későbbre ígért tájékoztatást. Az amerikai nyomozás adatai szerint a szoftvercég vesztegetési ügyleteiben a magyar rendőrség és az adóhatóság is érintett lehet.

  • Februárra kellett volna elkészülnie, de már fél évet csúszik két körforgalom átadása Budafokon. A határidőt már kétszer módosították, a legújabb szeptember eleje. A Momentum helyi politikusa úgy véli, szándékosan késlekednek, hogy az önkormányzati választásokhoz minél közelebb adják át a körforgalmakat. A beruházó BKK szerint a csúszásnak ehhez semmi köze.

  • Egy hónapja nincs lift az egyik tízemeletes pécsi panelházban. A régi helyett újat építenek be, de az ott élők szerint nagyon lassan haladnak a munkával. A társasház közös képviselője szerint a kivitelező még nem futott ki az eredetileg vállalt határidőből, amit előre közölt a lakástulajdonosokkal, akiknek így augusztus végéig még biztosan várniuk kell az új felvonóra.

  • Civil szervezetek felelősek a tüzekért az Amazonas erdőiben - közölte a brazil elnök. Jair Bolsonaro szerint a civilek így állnak bosszút azért, mert megvonta tőlük a támogatást. A környezetvédők viszont úgy vélik, a Föld tüdejének is nevezett Amazonasban a tüzek többségét farmerek okozzák, hogy legelőkhöz, termőföldhöz jussanak.

Legnézettebb videók