Műsorújság
RTL Most

Jégről mentési gyakorlat a Balatonon

A Balaton jege sok helyen vékony, de a hétvégével jönnek a korcsolyázók. A vízimentők felkészültek az esetleges balesetekre.
LÁTVÁNYOS: Mentés a jégről

A jeges vízből húzták ki egyik társukat a búvárruhás vízimentők Pálkövén, a Balaton északi partján. Ketten emelték ki a partra. A vízimentők azt mondják, egyedül nem szabad a jégre menni, mert ha beszakad a jég, nincs, aki segítsen. Különösen a vizes jeget kell elkerülni.

„Olvadásban lévő jégre nem érdemes menni, mert az mindenképpen balesetveszélyes, életveszélyes. Jelen pillanatban is a Balaton egész területe gyakorlatilag alkalmatlan, de a gyakorlat szempontjából igenis jó nekünk. Ezeket a tapasztalatokat fel fogjuk dolgozni” – mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Miután kihúzták magukat a vízből, hason fekve csúsznak a partra a vízimentők, hogy a testsúlyuk minél nagyobb felületen oszoljon szét a jégen. Ebből a gyakorlatból az is kiderül, hogy milyen könnyen beszakadhat a hártyajég. Ránézésre nem lehet megállapítani, hogy hol biztonságos.

„Hol van jég, hol van nyílt víz. Tehát gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy teljesen változó, 100 méterről 100 méterre, öbölről öbölre. Semmiben nem lehet biztos az ember” – mondta Győrffy Árpád, a balatontipp.hu szerkesztője.

Siófok egyik partszakaszán a jég 14 centiméteresre hízott a közelmúltban, ezért a korcsolyapályát kisebb szünet után újból megnyitották. A vízimentők folyamatosan ellenőrzik a pályát. A hétvégén már nem csak Siófokon, hanem Balatonfűzfőn és az Agárdon is nyitva lesznek a korcsolyapályák, mert a jég vastagsága ezeken a részeken is eléri a biztonságosnak számító 10 centimétert.

Fotó: Mercs László

Legnézettebb videók