Műsorújság
RTL Most

Gondban a mozgássérültek a kormányablakoknál

Nem tudják akadálymentesen használni az összes újonnan nyílt kormányablakot a fogyatékkal élők. Ezt állapították meg a tesztelő önkéntesek.
Kérés nélkül segít egy biztonsági őr egy látássérült férfinak. Ferenc egyedül próbál ügyet intézni. Az őr karonfogva, ajtókon és lépcsőkön át kíséri a kormányablakig.

Aztán az ügyfélfogadó munkatárs veszi át a helyét.

Pechjére, amit szeretett volna, lakcímkártyát, azt éppen nem tudja megcsináltatni. De azzal elégedett, ahogyan bántak vele.

„Ha bejövök ebbe az épületbe, elvesztem gyakorlatilag a teljes tájékozódási képességemet abban a vonatkozásban, hogy nem tudom, hogy merre menjek, itt ugye egyből szerepe lett a biztonsági őrnek, aki odajön hozzám, és megkérdezni, hogy miben tud segíteni” – mondta Legény Ferenc.

Egy kérdőívvel járták végig a Magyar Antidiszkriminációs Közhasznú Alapítvány önkéntesei a főváros januárban nyílt összes kormányablakát. Kiderült, hogy nem felelnek meg az akadálymentesítési szabályoknak.

„Lejárt a törvényi határidő. 2010 december 31-ig minden állami és önkormányzati közszolgáltatást komplexen akadály mentesíteni kellett volna. Ez nem történt meg. Láttuk, hogy most is úgy működik ez a rendszer, hogy van, ahova kerekesszékes nem is tud bemenni” – mondta Nagy Marianna, a Magyar Antidiszkriminációs Közhasznú Alapítvány elnöke.

Négyből három helyre a mozgássérültek nem jutnak be. Van, ahol például hiába van rámpa, ha az épületbe mégis csak lépcső vezet. De hiányolták az úgynevezett indukciós hurkot, ami a hallókészülékeseknek segít, valamint a vezetősávokat, és Braille-írásos tájékoztatókat a látássérülteknek. Az alapítvány mindezt levélben jelezte a közigazgatási miniszternek.

- Ezekkel a szükségletekkel, igényekkel tisztában vagyunk. Így lesznek kialakítva a kormányablakok.
- Mikortól lesznek változások?
- Amit biztosan tudok mondani, 2013 végére fog felállni a teljes kormányablak rendszer. Addigra biztosan – mondta Csonka Ernő, a Közigazgatási Minisztérium helyettes államtitkára.

Az RTL Híradónak nyilatkozó helyettes államtitkár azt mondta: az eddig megnyílt kormányablakokat már meglévő ügyfélszolgálatok mellé telepítették, régi épületekbe, így a körülmények is adottak voltak.

A kép illusztráció!

Hasonló videók

  • Ételmérgezést kapott a miskolci jégkorongcsapat több tagja egy szlovákiai tornán, Poprádon. Este döntőt játszottak volna az évtizedes hagyományokkal rendelkező tornán, a Tátra kupán. A mérkőzést azonban le kellett mondani, mert a csapat nagy része rosszul lett a szállodában elfogyasztott vacsora után. Sőt többen rövid időre kórházba kerültek.

  • 100 éves lett az amerikai kosárlabda-sport egyik legnagyobb sztárja. Nem egy volt játékosról van szó, hanem egy apácáról, aki a mai napig fontos szerepet tölt be a chicagói Loyola Ignác, katolikus magánegyetem csapatának életében. Jean, vagyis Janka nővér annyira népszerű, hogy más csapatok is próbálták már magukhoz csábítani.

  • Nem tetszett a színdarab a fideszes polgármesternek, elmaradt a bemutató a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál nyitóünnepségén – erről az ugytudjuk.hu írt először. A helyi hírportál szerint Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója ajándéknak szánta az előadást a karnevál közönségének, amit végül a zárónapon és a tervezettől eltérő helyszínen mutattak be. A polgármester elismerte az RTL Híradónak, hogy nem nyerte el a tetszését a darab. A szombathelyi ellenzék szerint a városvezetés évek óta próbálja ellehetetleníteni a színházalapító Jordán Tamást.

  • A főpolgármester-jelöltek többsége kihirdette programját. Karácsony Gergely élő, élhető és zöld várost ígért a budapestieknek, a 23 ellenzéki kerületi polgármesterjelölttel együtt facsemetéket vitt a Deák térre, ezeket a választás után a városháza parkolójában akarják elültetni. Tarlós István főpolgármester közben az állami rádiónak nyilatkozott és alkalmatlannak nevezte az ellenzéki jelölteket. A főpolgármesteri posztért összesen nyolcan indulnak, többen közülük a közéletben eddig ismeretlen emberek.

  • Újra Budapestre jön a török elnök - erről a kormánypárti Magyar Nemzeti írt először. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésünkre azt közölte: Recep Tayyp Erdogan novemberben részt vesz a Magyar-Török Együttműködési Tanács ülésén, és tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel. Legutóbb tavaly járt Budapesten, akkor katonai együttműködési megállapodást írtak alá, ennek részleteiről a DK szerint azóta sem tudni semmit.

  • Meghalt az Egyesült Államokban egy férfi, aki elektromos cigarettától lett beteg, és került kórházba. A hatóságok közlése szerint a tragédia pár hete történt, és a vizsgálatok még tartanak. Egyelőre annyit tudni, hogy csaknem 200-an lettek betegek az elektromos cigarettától. Többségük elismerte, hogy THC tartalmú anyag gőzét szívták be. A THC a marihuána fő hatóanyaga.

  • Több órás várakozás a határokon! A hazatérő nyaralók és a Nyugat-Európa felé tartó vendégmunkások miatt néhol kilométeres kocsisorok alakultak ki. A röszkei kishatárnál például reggel óta mindkét sávot csak belépésre használják. A rendőrség azt tanácsolja, indulás előtt érdemes a várakozási idővel is számolni.

  • Egymást érik a bejelentések a parlagfüves területekről. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület már több mint 500 olyan területről kapott jelzést, ahol nem kaszálták le az allergén növényt. A Népegészségügyi Központ adatai szerint már most is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, de a következő időszakban tovább romolhat a helyzet.    

  • Országszerte 26 helyen, 170 állatvédő szervezet és civilek tüntettek az állatkínzás ellen. Egyértelműbb és szigorúbb szabályozást, valamint súlyosabb büntetés kiszabását követelték azokra, akik bántják állataikat. A Noé Állatotthon vezetője szerint eddig többnyire felfüggesztett börtönt kaptak az állatkínzók, aminek nincs visszatartó ereje. Az Igazságügyi Minisztérium azt írta, nyitottak a civilek javaslataira.

Legnézettebb videók