Műsorújság
RTL Most

Gondban a mozgássérültek a kormányablakoknál

Nem tudják akadálymentesen használni az összes újonnan nyílt kormányablakot a fogyatékkal élők. Ezt állapították meg a tesztelő önkéntesek.
Kérés nélkül segít egy biztonsági őr egy látássérült férfinak. Ferenc egyedül próbál ügyet intézni. Az őr karonfogva, ajtókon és lépcsőkön át kíséri a kormányablakig.

Aztán az ügyfélfogadó munkatárs veszi át a helyét.

Pechjére, amit szeretett volna, lakcímkártyát, azt éppen nem tudja megcsináltatni. De azzal elégedett, ahogyan bántak vele.

„Ha bejövök ebbe az épületbe, elvesztem gyakorlatilag a teljes tájékozódási képességemet abban a vonatkozásban, hogy nem tudom, hogy merre menjek, itt ugye egyből szerepe lett a biztonsági őrnek, aki odajön hozzám, és megkérdezni, hogy miben tud segíteni” – mondta Legény Ferenc.

Egy kérdőívvel járták végig a Magyar Antidiszkriminációs Közhasznú Alapítvány önkéntesei a főváros januárban nyílt összes kormányablakát. Kiderült, hogy nem felelnek meg az akadálymentesítési szabályoknak.

„Lejárt a törvényi határidő. 2010 december 31-ig minden állami és önkormányzati közszolgáltatást komplexen akadály mentesíteni kellett volna. Ez nem történt meg. Láttuk, hogy most is úgy működik ez a rendszer, hogy van, ahova kerekesszékes nem is tud bemenni” – mondta Nagy Marianna, a Magyar Antidiszkriminációs Közhasznú Alapítvány elnöke.

Négyből három helyre a mozgássérültek nem jutnak be. Van, ahol például hiába van rámpa, ha az épületbe mégis csak lépcső vezet. De hiányolták az úgynevezett indukciós hurkot, ami a hallókészülékeseknek segít, valamint a vezetősávokat, és Braille-írásos tájékoztatókat a látássérülteknek. Az alapítvány mindezt levélben jelezte a közigazgatási miniszternek.

- Ezekkel a szükségletekkel, igényekkel tisztában vagyunk. Így lesznek kialakítva a kormányablakok.
- Mikortól lesznek változások?
- Amit biztosan tudok mondani, 2013 végére fog felállni a teljes kormányablak rendszer. Addigra biztosan – mondta Csonka Ernő, a Közigazgatási Minisztérium helyettes államtitkára.

Az RTL Híradónak nyilatkozó helyettes államtitkár azt mondta: az eddig megnyílt kormányablakokat már meglévő ügyfélszolgálatok mellé telepítették, régi épületekbe, így a körülmények is adottak voltak.

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók