Műsorújság
RTL Most

Mi lesz a 2030-as évek nyugdíjasaival?

Csak azoknak kell aggódniuk, akik 2030 után mennek nyugdíjba.
Dolgozók, akik járulékot fizetnek, és nyugdíjasok, akiknek a juttatásait részben ebből fedezik. A munkavállalók azonban kevesebbet fizetnek be az államkasszába, mint amennyi a nyugdíjkifizetés. A nyugdíjkassza ezért folyamatosan hiánnyal küzd.

A miniszterelnök két hete mondta azt külföldi lapoknak, hogy meg kell változtatni az eddigi helyzetet, és nem lehet több nyugdíjat kifizetni, mint amennyi járulék befolyik. De erről már december közepén határozott a kormány. Ez alapján törvénybe foglalnák, hogy a költségvetés egyéb bevételei terhére nyugdíj nem fizethető. Úgy tudjuk, a törvényjavaslat szövege már készül, februárban tárgyalhatja a kormány.

A nyugdíjszakértő szerint egyelőre egyensúlyba lehet hozni a nyugdíjkasszát a magánnyugdíj-pénztári befizetések átirányításával és azzal, ha változtatnak például a korkedvezményes és rokkantnyugdíjazás feltételein. De 2030-tól lesz nagyobb a baj.

„Ott már komolyabb megoldások kellenek, és én legalábbis nem látom, hogy hogyan lehetne ezt megoldani a kezdő nyugdíjak jelentős csökkentése nélkül” – mondta Szabics Zsolt nyugdíjszakértő.

A miniszterelnök szóvivője szerint 2030-ra megoldódik a probléma.

„Az, hogy sok év múlva hogyan alakul a gazdaság és milyen számok lesznek, azt egyelőre nehéz megmondani, egy dolog egészen biztos, a strukturális reformok és a kormány gazdaságpolitikája 1-2 éven belül biztosítani fogja azt, hogy a gazdasági növekedés a 4-6 százalékos sávba felkússzon” – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője

Szijjártó Péter szerint így több lesz a munkavállaló, vagyis nő a befizetett járulék, ezért eltűnik a nyugdíjkassza hiánya.

A legnagyobb ellenzéki pártnál viszont úgy számolnak, akkor is kevesebb juttatást kaphatnak a nyugdíjasok, ha nő a dolgozók száma.

„Ha emelkedik optimális mértékben a foglalkoztatás, amit mindannyian kívánunk, akkor is 60-62 százalékos mértékre csökkenne a mai ellátási színvonal” – mondta Kiss Péter, az MSZP országgyűlési képviselője.

Ma Magyarországon 100 aktív korúra 37 nyugdíjas jut. De 100 aktív emberből csak 57 dolgozik.

Legnézettebb videók