Műsorújság
RTL Most

Szigorít a kormány a drogstratégián

Büntetné a kormány azokat, akik egy baráti társaságon belül kábítószert adnak át. Három átadás minősülne terjesztésnek.
Rendőrök csapnak le egy profi kábítószer-terjesztőre. A lakásban több százezer forintot, fegyvert, másfél kiló kokaint és több más drogot találtak.

A kormány tervei szerint 2012-től már nem csak a komolyabb terjesztőkre csapnának le a rendőrök. Új drogstratégiát készítenek, és azokat is büntetnék, akik csak pár embernek adnak drogot – akár pénzért, akár más okból

„Ha valaki megkínálja a barátját egy füves cigivel, azt talán én még nem hívnám terjesztőnek, ellenben ha egy kisebb csoportnak, akár egy baráti társaságnak rendszeresen szerez kábítószert, akkor mi azt terjesztőnek fogjuk fel. Az a lényeges, hogy kábítószert ad akár három-négy-öt másik embernek, tehát ő is részt vesz abban, hogy a kábítószer elterjedjen” – mondta Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Ifjúságügyi Főosztályának vezetője.

Nincs szükség szigorításra és új drogstratégiára, ezt mondja a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője. Sárközi Péter részt vett az előző stratégia kidolgozásában, szerinte már most is elég szigorú a törvény.

„Azt gondolom, hogy nincsen Magyarországon olyan drogfogyasztó, aki még életében soha nem adott volna át egy marihuánás cigarettát két-három embernek. Tehát ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az összes kábítószer fogyasztót szigorúan büntetni szeretné a kormány” – mondta Sárosi Péter, a TASZ ügyvivője.

Becslések szerint a magyar fiataloknak 20 százaléka próbál ki valamilyen drogot. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója szerint ez nem is számít rossz aránynak az Európai Unióban. Viszont van, amiben romlott a statisztika.

„Négy, nyolc évvel ezelőtt ez még 17-18 éves korosztály volt, amikor elkezdték kipróbálni a kábítószereket. De ez bizony ma már 15-16 éves kor a kipróbálásának az első időpontja. És ez egy rossz tendencia” – mondta Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója.

A főigazgató szerint a legsúlyosabb probléma az, hogy sokat isznak a fiatalok. A 15-16 évesek fele rendszeresen iszik alkoholt.

Legnézettebb videók