Műsorújság
RTL Most

Médiatörvény: vita az uniós levélen

A kommunikációs államtitkár kitart amellett, hogy a Bizottság csak technikai kifogásokat tett. Az MSZP szerint a kabinet hazudott, és lebukott.
A múlt héten, Strasbourgban ígérte meg az Európai Bizottság elnöke: napokon belül elküldik Budapestre a médiatörvénnyel kapcsolatos kifogásaikat.

Íme az Unió levele magyarul!

Az Európai Bizottság alelnöke azt írta: „a Bizottság szakértőinek komoly kétségei vannak a tekintetben, hogy ezek a magyar jogszabályok összhangban állnak-e az Unió jogával. A médiatörvény egyes részei sérthetik az Unió által garantált alapvető véleménynyilvánítási jogokat. Amint elemeztük az összes jogharmonizációs intézkedést, elképzelhető, hogy további észrevételekkel keressük Önt meg.”

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint mindez azt bizonyítja, hogy nincs baj a médiatörvénnyel.

„ Maga a bizottság sem talált érdemi kifogást, ami a szólásszabadságot veszélyeztetné, ezt a kampányt a tények alapján látszik, hogy a szocialisták szervezték” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

A szocialisták szerint viszont a kormány lebukott.

„ A jelek azt mutatják, hogy a kormány tovább folytatja a gyermeteg hazudozást, ami úgyis kiderül, hogy nem igaz” – mondta Kovács László, az MSZP alelnöke.

Az MSZP a nyilvánosságra került levél alapján azt állítja: az Unió veszélyben látja a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon.

„Uniós alapelveken nyugvó kérdéseket tesz föl, a szólás és a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban, és nem technikai kérdéseket” – mondta Mandur László, MSZP-s képviselő.

A kormány továbbra is kitart amellett, hogy csupán technikai észrevételeket tett az Európai Bizottság.

„ Az, hogy hová fut ki ez a kritika, az természetesen másik kérés. Ők kifuttatják arra, hogy ez nem felel meg az európai jognak az ő véleményük szerint, de mi a megfelelő választ fogjuk adni” – mondta Kovács Zoltán.

A kormány a jövő héten válaszol az Európai Bizottságnak, és hivatalosan csak a válasszal együtt hozzák nyilvánosságra az Unió kifogásait.

Legnézettebb videók