Műsorújság
RTL Most

Felgyorsítják a gáz és villany kikapcsolását

Márciustól 2 hónap után lekapcsolhatják a gázt vagy a villanyt a nem fizető fogyasztóknál.
Csak nő a levélkupac, és ezzel együtt a család tartozása is. A gerincbeteg asszony segélyből neveli fiát. Sorra jönnek a felszólítások. 600 ezer forintot kellene előteremtenie, hogy egyenesbe jöjjenek.

„A Dégáztól is, a Démásztól is kaptunk már felszólítást. Tudom hogy rövid határidő van, hogy végleg kifizessük, de sajnos nem tudom. Hiába a részletfizetés is, mert tényleg nagyon kevésből kell megélnünk” – mondta Lendvai Erika.

Nincs ezzel egyedül. A gázszolgáltatók adatai szerint az országban csak a kifizetetlen gázszámlákból 24 milliárd forint tartozás jött össze a múlt évben. Tavaly előtt ez a hátralék még nagyjából 3 milliárd forinttal kevesebb volt.

Rövidebb határidő, kevesebb tartozás. A kormány ezzel orvosolná a problémát.

„Mind a villamosenergia szolgáltatás, mind a földgázszolgáltatás esetében a tartozással rendelkező ügyfelek, tartozásrendezési ideje, a 90 napról 60 napra, tehát két hónapra mérséklődik” – mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A védett fogyasztókat is érinti a csökkenés, az eddig 120 nap helyett 90 nap lesz a fizetési határidő, különben kikapcsolják a gázt vagy a villanyt. Az erről szóló jogszabályt a tavaszi ülésszakon tárgyalja a parlament, és várhatóan áprilistól léphet hatályba.

„A lakossági fogyasztók egy kicsit elkényelmesedtek.”

A Magyar Gázipari Egyesülés elnöke szerint sokan az utolsó pillanatig halogatják a számlák rendezését. Akkor viszont egyszerre és sokat kellene befizetni, ami nem mindenkinek megy.

„Tételezzük fel, hogy van egy jó kemény tél, 3 hónap fogyasztás, az már több 10 ezer illetve 100 ezer forintos adósságot is felhalmozhat. Ennek a kiegyenlítéséhez partnert keresni, amikor többen sokan várnak ilyen támogatásra, már nehezebb” – mondta Lackó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés elnöke.

Minél nagyobb a tartozás,annál kevésbé tudnak segíteni alapítványok vagy az önkormányzatok által működtetett szociális szervezetek.Tavaly 15 ezerrel több lakásban kapcsolták ki a gázt, mint egy évvel korábban.

Legnézettebb videók