Műsorújság
RTL Most

Felgyorsítják a gáz és villany kikapcsolását

Márciustól 2 hónap után lekapcsolhatják a gázt vagy a villanyt a nem fizető fogyasztóknál.
Csak nő a levélkupac, és ezzel együtt a család tartozása is. A gerincbeteg asszony segélyből neveli fiát. Sorra jönnek a felszólítások. 600 ezer forintot kellene előteremtenie, hogy egyenesbe jöjjenek.

„A Dégáztól is, a Démásztól is kaptunk már felszólítást. Tudom hogy rövid határidő van, hogy végleg kifizessük, de sajnos nem tudom. Hiába a részletfizetés is, mert tényleg nagyon kevésből kell megélnünk” – mondta Lendvai Erika.

Nincs ezzel egyedül. A gázszolgáltatók adatai szerint az országban csak a kifizetetlen gázszámlákból 24 milliárd forint tartozás jött össze a múlt évben. Tavaly előtt ez a hátralék még nagyjából 3 milliárd forinttal kevesebb volt.

Rövidebb határidő, kevesebb tartozás. A kormány ezzel orvosolná a problémát.

„Mind a villamosenergia szolgáltatás, mind a földgázszolgáltatás esetében a tartozással rendelkező ügyfelek, tartozásrendezési ideje, a 90 napról 60 napra, tehát két hónapra mérséklődik” – mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A védett fogyasztókat is érinti a csökkenés, az eddig 120 nap helyett 90 nap lesz a fizetési határidő, különben kikapcsolják a gázt vagy a villanyt. Az erről szóló jogszabályt a tavaszi ülésszakon tárgyalja a parlament, és várhatóan áprilistól léphet hatályba.

„A lakossági fogyasztók egy kicsit elkényelmesedtek.”

A Magyar Gázipari Egyesülés elnöke szerint sokan az utolsó pillanatig halogatják a számlák rendezését. Akkor viszont egyszerre és sokat kellene befizetni, ami nem mindenkinek megy.

„Tételezzük fel, hogy van egy jó kemény tél, 3 hónap fogyasztás, az már több 10 ezer illetve 100 ezer forintos adósságot is felhalmozhat. Ennek a kiegyenlítéséhez partnert keresni, amikor többen sokan várnak ilyen támogatásra, már nehezebb” – mondta Lackó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés elnöke.

Minél nagyobb a tartozás,annál kevésbé tudnak segíteni alapítványok vagy az önkormányzatok által működtetett szociális szervezetek.Tavaly 15 ezerrel több lakásban kapcsolták ki a gázt, mint egy évvel korábban.

Hasonló videók

  • Milliókat gyűjtöttek a beteg kislánynak, mégsem utal Zoé családjának az alapítvány - ezt állítja a gyerek édesapja. A ritka csontdaganatban szenvedő Zoénak egy nyírbélteki alapítvány indított gyűjtést korábban, de onnan még egy fillérhez sem jutott hozzá a család. Az apa szerint hiába igazolja számlákkal a költéseket, az alapítvány minduntalan visszautasítja. Az alapító szerint mindenről a kuratórium dönt, de azt most épp átszervezik.

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

Legnézettebb videók