Műsorújság
RTL Most

Pékségek végveszélyben?

Fél év alatt duplájára nőtt a liszt ára, és várhatóan még tovább nő. A kenyér is valószínűleg drágul, de kérdés, hogy mennyivel.
Bár nagyon finom, de a csoki vagy a díszítés a kevésbé drága része a kenyérnek és a péksüteményeknek.

75 deka - ennyi liszt van egy kiló kenyérben. Ezen nem lehet spórolni. A pékségekbe naponta viszik a lisztet – egyre drágábban.

Egyre kevesebb búza van az országban. A kereskedők ugyanis sokat eladtak külföldön. A nagy kereslet miatt itthon is nőttek az árak. Nyáron még csak 35 ezer forint volt egy tonna. Most több mint a duplája.

„Ha nem adjuk meg a 70 ezer forint feletti árakat, akkor továbbra is kiáramlik a búza az országból, és előállhat egy olyan helyzet, hogy Magyarországon május körül elfogy a készlet” – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdu Gabonaház vezetője.

Akkor pedig még tovább drágul a búza, mert külföldről kell behozni. És így még tovább drágul a liszt is. Lakatos Zoltán szerint elkerülhetetlen, hogy nőjön a péktermékek ára.

Szász Krisztián szerint viszont ők nem tudnak emelni árat, akkora a verseny. Szerinte a kisebb cégek nagy bajban vannak.

„Félek attól, hogy sok pékség fog csődöt jelenteni az elkövetkező időben. Ha nem tudják a liszt árának az emelkedését, és az összes többi alapanyag emelkedésének árát beépíteni a kenyér árába, akkor nagyon sok pékség megy csődbe. Végül is, ha ez így lesz, akkor nem tudom, mi lesz” – mondta Szász Krisztián üzemvezető.

Az RTL Híradó megkérdezte a Vidékfejlesztési Minisztériumot is, mit tesznek az egyre drágább lisztárak miatt. A minisztérium szerint nem kell külföldről behozni majd búzát, de folyamatosan figyelik a piacot.

Legnézettebb videók