Műsorújság
RTL Most

Pékségek végveszélyben?

Fél év alatt duplájára nőtt a liszt ára, és várhatóan még tovább nő. A kenyér is valószínűleg drágul, de kérdés, hogy mennyivel.
Bár nagyon finom, de a csoki vagy a díszítés a kevésbé drága része a kenyérnek és a péksüteményeknek.

75 deka - ennyi liszt van egy kiló kenyérben. Ezen nem lehet spórolni. A pékségekbe naponta viszik a lisztet – egyre drágábban.

Egyre kevesebb búza van az országban. A kereskedők ugyanis sokat eladtak külföldön. A nagy kereslet miatt itthon is nőttek az árak. Nyáron még csak 35 ezer forint volt egy tonna. Most több mint a duplája.

„Ha nem adjuk meg a 70 ezer forint feletti árakat, akkor továbbra is kiáramlik a búza az országból, és előállhat egy olyan helyzet, hogy Magyarországon május körül elfogy a készlet” – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdu Gabonaház vezetője.

Akkor pedig még tovább drágul a búza, mert külföldről kell behozni. És így még tovább drágul a liszt is. Lakatos Zoltán szerint elkerülhetetlen, hogy nőjön a péktermékek ára.

Szász Krisztián szerint viszont ők nem tudnak emelni árat, akkora a verseny. Szerinte a kisebb cégek nagy bajban vannak.

„Félek attól, hogy sok pékség fog csődöt jelenteni az elkövetkező időben. Ha nem tudják a liszt árának az emelkedését, és az összes többi alapanyag emelkedésének árát beépíteni a kenyér árába, akkor nagyon sok pékség megy csődbe. Végül is, ha ez így lesz, akkor nem tudom, mi lesz” – mondta Szász Krisztián üzemvezető.

Az RTL Híradó megkérdezte a Vidékfejlesztési Minisztériumot is, mit tesznek az egyre drágább lisztárak miatt. A minisztérium szerint nem kell külföldről behozni majd búzát, de folyamatosan figyelik a piacot.

Hasonló videók

  • Ételmérgezést kapott a miskolci jégkorongcsapat több tagja egy szlovákiai tornán, Poprádon. Este döntőt játszottak volna az évtizedes hagyományokkal rendelkező tornán, a Tátra kupán. A mérkőzést azonban le kellett mondani, mert a csapat nagy része rosszul lett a szállodában elfogyasztott vacsora után. Sőt többen rövid időre kórházba kerültek.

  • 100 éves lett az amerikai kosárlabda-sport egyik legnagyobb sztárja. Nem egy volt játékosról van szó, hanem egy apácáról, aki a mai napig fontos szerepet tölt be a chicagói Loyola Ignác, katolikus magánegyetem csapatának életében. Jean, vagyis Janka nővér annyira népszerű, hogy más csapatok is próbálták már magukhoz csábítani.

  • Nem tetszett a színdarab a fideszes polgármesternek, elmaradt a bemutató a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál nyitóünnepségén – erről az ugytudjuk.hu írt először. A helyi hírportál szerint Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója ajándéknak szánta az előadást a karnevál közönségének, amit végül a zárónapon és a tervezettől eltérő helyszínen mutattak be. A polgármester elismerte az RTL Híradónak, hogy nem nyerte el a tetszését a darab. A szombathelyi ellenzék szerint a városvezetés évek óta próbálja ellehetetleníteni a színházalapító Jordán Tamást.

  • A főpolgármester-jelöltek többsége kihirdette programját. Karácsony Gergely élő, élhető és zöld várost ígért a budapestieknek, a 23 ellenzéki kerületi polgármesterjelölttel együtt facsemetéket vitt a Deák térre, ezeket a választás után a városháza parkolójában akarják elültetni. Tarlós István főpolgármester közben az állami rádiónak nyilatkozott és alkalmatlannak nevezte az ellenzéki jelölteket. A főpolgármesteri posztért összesen nyolcan indulnak, többen közülük a közéletben eddig ismeretlen emberek.

  • Újra Budapestre jön a török elnök - erről a kormánypárti Magyar Nemzeti írt először. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésünkre azt közölte: Recep Tayyp Erdogan novemberben részt vesz a Magyar-Török Együttműködési Tanács ülésén, és tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel. Legutóbb tavaly járt Budapesten, akkor katonai együttműködési megállapodást írtak alá, ennek részleteiről a DK szerint azóta sem tudni semmit.

  • Meghalt az Egyesült Államokban egy férfi, aki elektromos cigarettától lett beteg, és került kórházba. A hatóságok közlése szerint a tragédia pár hete történt, és a vizsgálatok még tartanak. Egyelőre annyit tudni, hogy csaknem 200-an lettek betegek az elektromos cigarettától. Többségük elismerte, hogy THC tartalmú anyag gőzét szívták be. A THC a marihuána fő hatóanyaga.

  • Több órás várakozás a határokon! A hazatérő nyaralók és a Nyugat-Európa felé tartó vendégmunkások miatt néhol kilométeres kocsisorok alakultak ki. A röszkei kishatárnál például reggel óta mindkét sávot csak belépésre használják. A rendőrség azt tanácsolja, indulás előtt érdemes a várakozási idővel is számolni.

  • Egymást érik a bejelentések a parlagfüves területekről. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület már több mint 500 olyan területről kapott jelzést, ahol nem kaszálták le az allergén növényt. A Népegészségügyi Központ adatai szerint már most is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, de a következő időszakban tovább romolhat a helyzet.    

  • Országszerte 26 helyen, 170 állatvédő szervezet és civilek tüntettek az állatkínzás ellen. Egyértelműbb és szigorúbb szabályozást, valamint súlyosabb büntetés kiszabását követelték azokra, akik bántják állataikat. A Noé Állatotthon vezetője szerint eddig többnyire felfüggesztett börtönt kaptak az állatkínzók, aminek nincs visszatartó ereje. Az Igazságügyi Minisztérium azt írta, nyitottak a civilek javaslataira.

Legnézettebb videók