Műsorújság
RTL Most

80 éve tartják a Szegedi Szabadtéri Játékokat

Az évforduló alkalmából Madách Imre Az ember tragédiája című művét állítják megint színpadra.
A 2011-es évad az ünneplés jegyében telik a Szegedi Szabadtéri Játékoknál, hiszen 80 éves lesz idén az ország legnagyobb nyári színházi fesztiválja. A 80 éves jubileumi évad ünnepi nyitóelőadása Madách Imre halhatatlan műve lesz Vidnyánszky Attila rendezésében. A Tragédia „csúcstartó” a Szegedi Szabadtérin, hiszen az elmúlt évtizedekben 16 évad során 61 előadásban láthatták a nézők a Dóm téren.

A 2011-es évad második bemutatója a világhírű magyar operett-komponista, Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb és legjelentősebb műve, A víg özvegy lesz. A produkció rendezője, Kozma Péter.

Az idei, 2010-es évad szakmai berkekben és a közönség körében is leginkább dicsért produkciója a Kerényi Miklós Gábor rendezte Carmen volt. A továbbjátszás az idei nyári műsorban ez az opera lesz. Az idei évben frissített szereposztásban kerül színre az operairodalom egyik legnépszerűbb darabja.

2011-es évad új musical-bemutatójának színre vitelét a darab egyértelmű, évek óta tartó töretlen sikere mellett indokolta, hogy a nézők szinte ostromolták a menedzsmentet a musicalért. Dés László - Nemes István - Böhm György - Korcsmáros György - Horváth Péter Valahol Európában című művét Béres Attila rendezi.

Az évforduló nemcsak a Játékok életében fontos, nagy jelentősége van az egész magyar színházi életre nézve is. A 80 nyár alatt több mint 900 előadást és ezek közül több mint 330 bemutatót láthatott több mint négy és fél millió néző.

Ezt a hatalmas, tiszteletre méltó történelmet a modern kor szellemében digitalizálta is a fesztivál menedzsmentje: a Játékok honlapjáról elérhető, úgynevezett kronapédia segítségével bárki pontos dátum alapján kereshet rá egy-egy előadásra, plakátokra, szereposztásokra, alkotókra 1931-től a 2009-es évadig. Az adattár a jövőben folyamatosan bővül.

Forrás: Független Hírügynökség

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók