Műsorújság
RTL Most

Menekülés az életveszélyes tömegből

A majdnem háromezres tömegre legalább 50-60 biztonsági ember kellett volna a szakértő szerint.
Három napja egyre csak gyűlnek a mécsesek, nem kell szervezett megemlékezés ahhoz, hogy sokan megálljanak itt, kegyeleti hellyé változott a Nyugati tér. Az emberek között könnyen találni olyat, aki ismerte a három áldozat valamelyikét.

"Kinga az ismerősöm volt két nappal előtte beszéltem vele, mondta hogy jöjjek el de nem jöttem."

Aki viszont ott volt, ahogy Luca is, nem tud túllenni a történteken.

„Rémálmaim vannak folyamatosan álmodok rosszakat.”

Lucát az interjúra édesanyja kísérte el. A buliban sem egyedül volt, de a lépcsőn a tömeg elszakította a barátjától. Luca is elesett, ahogy még vagy 20-30-an. Azt mondta: sötét volt, üvöltött a zene, és mindenki segítségért kiabált.

„Volt egy másik srác, akibe hirtelen belekapaszkodtam és mondtam neki, hogy könyörgöm szemüveges srác húz ki mert meg fogok halni, próbált egyedül kirángatni de nem tudott mert annyira be voltam szorulva" – mondta Götzy Luca.

A lány barátja pedig az egyik áldozat mellett feküdt.

„Ketten húztak fel, akkor mondtam, hogy lent van még egy csaj, ott feküdt mellettem láttam, teljesen mozdulatlan volt, nem csinált semmit csak feküdt, nem is én, hanem valaki felemelte és elkezdték kifelé adni, hogy vigyék ki” – mondta Szépe Attila.

Mindketten azt mondták, alig láttak biztonsági őröket, inkább csak a bejáratnál. A személy és vagyonőrkamara elnöke azt mondta: már ebből látszik, hogy rossz volt a szervezés, és több szabályt megszegtek. Pedig szerinte a biztonsági őrök megelőzhették volna a tragédiát.

„A magánbiztonság szemszögéből minden szabályt, amit lehetett sértettek, ha elkezdjük nézni, hogy egy biztosítási terv hogy épül fel, a bejáratnál nem tervezték meg a tömeg érkezését, nem voltak terelőkorlátok hogy hogyan tudjanak befele haladni hogy nem nyomják már egymást a bejáratnál” – mondta Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke.

Nincs előírás arra, hogy egy szórakozóhelyen tartott rendezvényre létszámtól függően hány biztonsági ember kell, csak sporteseményekre van ilyen szabály. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakember szerint 3000 emberre körülbelül 50-60 biztonsági ember kellett volna.

Fotó: Szépe Attila

Hasonló videók

  • Felértékelnék Magyarországot a befektetők, ha határozna az euró bevezetéséről - a Fitch Ratings friss tanulmánya alapján. A nemzetközi hitelminősítő szerint már a csatlakozás előtt két fokozattal javulhatna az ország adósbesorolása. A pénzügyminiszter alig néhány hónapja azt mondta, a kormány egyelőre nem akarja a közös európai pénzt.

  • Közösségi oldalára feltöltött videóban már napokkal a támadás előtt fenyegette későbbi áldozatát a 38 éves, gyilkossággal gyanúsított férfi. Gyermeke anyjának új élettársával végzett hétfő este egy koncert közben Polgáron. A 41 éves áldozat mellett ott állt lánya is. Ő az RTL Híradónak azt írta, a történtek óta pszichológushoz jár és nyugtatót szed.

  • Elkéstek, és nem is jó helyen próbáltak bejutni azok az osztrák politikusok, akiket nem engedtek be a hétfői soproni istentiszteletre - ezt közölte az RTL Híradóval a Terrorelhárítási Központ. Angela Merkel és Orbán Viktor részvételével zajlott az ünnepség, ahová nem jutott be Burgenland kormányzója és Eisenstadt polgármestere – erről a 444.hu írt először. Az eseményt biztosító TEK szerint ők szabályosan jártak el, amikor nem engedték be az osztrák vendégeket.

  • Bekérette az ügyészség az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől azokat a Microsoft-szerződéseket, amelyeknél korrupció gyanúját vetette fel egy amerikai vizsgálat. Erről az atv.hu írt először. Az RTL Híradó megkeresésére az intézet azt közölte, együttműködnek a nyomozóhatósággal és átadják a kért iratokat. Az ügyészség későbbre ígért tájékoztatást. Az amerikai nyomozás adatai szerint a szoftvercég vesztegetési ügyleteiben a magyar rendőrség és az adóhatóság is érintett lehet.

  • Februárra kellett volna elkészülnie, de már fél évet csúszik két körforgalom átadása Budafokon. A határidőt már kétszer módosították, a legújabb szeptember eleje. A Momentum helyi politikusa úgy véli, szándékosan késlekednek, hogy az önkormányzati választásokhoz minél közelebb adják át a körforgalmakat. A beruházó BKK szerint a csúszásnak ehhez semmi köze.

  • Egy hónapja nincs lift az egyik tízemeletes pécsi panelházban. A régi helyett újat építenek be, de az ott élők szerint nagyon lassan haladnak a munkával. A társasház közös képviselője szerint a kivitelező még nem futott ki az eredetileg vállalt határidőből, amit előre közölt a lakástulajdonosokkal, akiknek így augusztus végéig még biztosan várniuk kell az új felvonóra.

  • Civil szervezetek felelősek a tüzekért az Amazonas erdőiben - közölte a brazil elnök. Jair Bolsonaro szerint a civilek így állnak bosszút azért, mert megvonta tőlük a támogatást. A környezetvédők viszont úgy vélik, a Föld tüdejének is nevezett Amazonasban a tüzek többségét farmerek okozzák, hogy legelőkhöz, termőföldhöz jussanak.

  • Nem győzik etetni az állatokat, ezért segítséget kér a győri állatmenhely. Több mint 230 kutyáról és macskáról gondoskodnak és már csak két hétre elegendő állateledelük maradt. Arra kérik az állatbarátokat, hogy táppal, vagy konzervvel támogassák őket, hogy jusson pénz a fejlesztésekre és az orvosi kiadásokra is.

Legnézettebb videók