Műsorújság
RTL Most

Állandó ordibálás van a börtönöknél

Százezer forintra büntetné a Belügyminisztérium azokat, akik bekiabálnak, vagy kintről üzennek a raboknak.
Amikor a kamera megjelent, a rokonság abbahagyta a kiabálást, és inkább csak mutogattak a börtön előtt. Betűket rajzoltak a levegőbe, így üzentek a bent lévőknek. De a falakat is feliratok díszítik a Venyige utcai börtönnél: szeretlek, várlak, te meg én.

Szinte mindegyik ablakban áll egy-egy rab. Egész nap így várják az üzeneteket. Egy kötéllel pedig egymással tartják a kapcsolatot a rabok. Csomagot kötnek rá, és leeresztik az alattuk lakókhoz. Holott a raboknak tilos üzenni és egymással kapcsolatot tartani. Ez így megy a legtöbb börtönnél.

„Kollegáim természetesen a helyszínre mennek és helyszíni bírságot szabnak ki, vagy szabálysértési feljelentést tesznek, de olyan is volt már, hogy körözött személyt fogtak az igazoltatott személyek között” – mondta Mihályné Borbnemissza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Belügyminisztérium ezentúl megbüntetné azokat, akik bekiabálnak, vagy bármilyen módon kintről üzengetnek a raboknak.

„Ezt a helyzetet másképp nem lehet megoldani, mint egy új szabálysértési tényállás megállapításával. Aki ilyen szabálysértést végez, az 100 000 forint bírsággal sújtható” – mondta Eiselt György, helyettes államtitkár.

A legtöbb börtönben olyan üvegeket szereltek az ablakok elé, amin a fény bejön, de az elítéltek nem látnak ki.

Legnézettebb videók