Műsorújság
RTL Most

Gázkedvezmény nagycsaládosoknak

Hétfőtől jelezhetik a nagycsaládosok a gázfogyasztáshoz járó kedvezményre vonatkozó igényüket.
A sávos gázárváltozás alapján a lakossági fogyasztóknál 1200 köbméter éves fogyasztásig nem változik az ár, efölött kerül sor drágulásra, s lakossági fogyasztók 66 százalékánál semmilyen, vagy csak minimális gázáremelkedés várható január 1-től. A szabályozás bevezeti a nagycsaládosokat megillető kedvezményt, amit a három vagy annál több gyermeket nevelő család vagy nevelőszülő vehet igénybe.

A kedvezmény mértéke három gyermekig 200 köbméter/év gyermekenként, a negyedik gyermektől pedig 300 köbméter/év. Az önálló felhasználási hellyel, fogyasztásmérővel rendelkező nagycsaládos háztartás a kedvezményt "természetben" kapja meg, azaz a kedvezményes árú 1200 köbméter fogyasztás növekszik meg a kedvezmény szerinti mennyiséggel. Az önálló számlával, fogyasztásmérővel nem rendelkező lakásokból álló lakóépületben (társasházban) élő nagycsaládos háztartás a támogatást a társasház számlájában érvényesített pénzbeli kedvezmény formájában veheti igénybe. Arról a közös képviselő köteles gondoskodni, hogy a kedvezménynek eljusson a családhoz ta szociális gázár-támogatási rendszerben megszokottakhoz hasonló módon.

A nagycsaládos kedvezményre vonatkozó jogosultságot a Magyar Államkincstár kérelemre határozatban állapítja meg. A kedvezmény január 1-jétől jár a nagycsaládosoknak. Az igénylőlapokat a Magyar Államkincstár január 15-ig juttatta el az érintett fogyasztókhoz, akik a kérelmet február 28-ig nyújthatják be a Magyar Államkincstár területileg illetékes kirendeltségéhez, ahol azt március 31-ig bírálják el.

A társasházak esetében a lakossági fogyasztók körében érvényes árkategóriák nem alkalmazhatóak, ugyanis a társasházak fogyasztása olyan mértékben haladja meg az 1200 köbmétert, ami összességében a lakossági fogyasztók körében általánosan alkalmazott díjszabások esetén aránytalan árnövekedéshez vezetne. Ezért a társasházak esetében önálló, 4,9 százalékos átlagáremelést kitevő díjszabást vezetnek be. Az 1200 köbméter fogyasztásra vonatkozó kedvezmény alóli kivonás nem diszkrimináció, hanem a társasházak részére ily módon valósítható meg az arányos és méltányos árnövekedés - írta korábbi közleményében az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók