Műsorújság
RTL Most

Mindenki másképp látja a médiatörvényt

Több ezren tüntettek pénteken a médiatörvény ellen a Kossuth téren. Deutsch Tamás szerint ha tényleg baj lenne a jogszabállyal, sokkal többen mentek volna el.
Hogy külföldön is értsék: „Free press”-t, azaz szabad sajtót követelték a tüntetők péntek este a Kossuth téren. A szónokok szerint a jogszabály alkotmányellenes, a médiumokat felügyelő testület nem független és a kiszabható büntetések is aránytalanok.

Pénteken a politikusok betartották a civilek kérését és nem mentek el a rendezvényre. Szanyi Tibor az MSZP elnökségi tagja szombaton azt mondta: ők ettől még egyet értettek a tüntetőkkel.

„A tegnapi tűntetés is jelzi azt, hogy az ellenzéki pártok bármit is csinálnának, civil oldalról is ellenállás mutatkozik a kormány antidemokratikus makacsságával szemben” – mondta Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja.

Deutsch Tamás szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarországon sajtószabadság van, amit szerinte az is bizonyít, hogy le lehet írni a lapokban, hogy megszűnt a sajtószabadság. A fideszes politikus azt mondta, ha baj lenne, a pénteki tüntetésen többen lettek volna.

„Azt gondoltam, ha ekkora a baj, akkor sokkal többen mennek el. A magyarázat szerintem az, hogy mégsem ekkora a baj. De lehet, hogy én tévedek, és ekkora a baj, csak akik nem jöttek el, éppen nem értek rá” – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Eközben Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtószabadság-képviselője azt nyilatkozta, hogy nincs mit tesztelni a médiatörvényen, meg kell változtatni. Szerinte Fehéroroszországon kívül sehol sincs olyan jogi szabályozás, amely ennyire beleavatkozna a sajtó működésébe.

A pénteki, közösségi oldalakon szervezett tüntetésnek egyébként lesz folytatása. A szervezők bejelentették, hogy január 27-én újabb demonstrációkat tartanak.

„Rendet kell csinálni a médiában”

A bankadóhoz és a válságadóhoz hasonlóan a médiatörvényt is le fogják másolni más európai országokban - ezt mondta Schmitt Pál egy madridi rendezvényen. A köztársasági elnök úgy fogalmazott, „minden más országban is rendet kell csinálni a médiában, ha tetszik, ha nem.”

Legnézettebb videók