Műsorújság
RTL Most

Több ezren tüntettek a sajtószabadságért

Rendben befejeződött pénteken az a demonstráció, amelyet civilek szerveztek a médiatörvény ellen.
A szervezők által megfogalmazott kiáltványt Gryllus Dorka színésznő olvasta fel. Aláírói a médiatörvények alkotmányosságának vizsgálatát, illetve módosítását, a szakmai szervezetek képviseletét a médiaszabályozás átalakításában, a médiahatóság és a médiatestületek politikai függetlenségének biztosítását, illetve az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések lehetőségének eltörlését követelték. Ezt később egy, a Parlament kapuját ábrázoló plakátra szögezték a színpadon.

Ezután fellépett Bródy János rockzenész és Busa Pista rapper.

A szervezők emlékeztettek, hogy pénteken Pécsett, illetve Varsóban és Bécsben is voltak demonstrációk a sajtószabadságért.

Bakács Tibor újságíró, a megmozdulás műsorvezetője szabadságharcosnak nevezte a tüntetőket és arra kérte őket, küldjenek tiltakozó e-maileket a miniszterelnöknek az orbanviktor@orbanviktor.hu címre.

A Független Hírügynökség tudósítója szerint több ezren demonstráltak a Parlament épülete előtt. Bakács Tibor ugyanakkor azt mondta, hogy a rendőrségtől kapott információk szerint tízezren, szerinte azonban még annál is többen, 15 ezren voltak.

A rendezvény befejezése előtt a szervezők bejelentették: január 27-én újabb demonstrációkat tartanak, terveik szerint az ország több pontján.

A december végén elfogadott médiatörvény ellen mások mellett a bécsi központú Nemzetközi Sajtóintézet, a párizsi Újságírók Határok Nélkül, az osztrák újságírók szakszervezete és a Greenpeace is tiltakozott. Aggodalmát fejezte ki a szabályozás miatt a Szlovák Újságírók Szindikátusa és Svédország uniós ügyekért felelős minisztere is. Számos nyugati médium, köztük a New York Times és a ZDF is kifogásolta a magyarországi sajtószabályok megváltoztatását.

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók