Műsorújság
RTL Most

Balesethez vezethet az előzési tilalom?

A rendőrség január végéig adott türelmi időt a kamionosoknak.
Kamion előz kamiont az autópályán - ez január elseje óta tilos reggel 6 és este 10 óra között. Még nem büntetik meg a sofőrt, csak magyarázzák, mit nem szabad.

„A tilalom egyaránt vonatkozik a magyar és külföldi kamionsofőrökre. A rendőrség helyszíni bírságot alkalmaz vagy feljelenti” – mondta Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Azt az ORFK főosztályvezetője is elismeri, hogy a decemberben módosított és január elsején életbe lépett előzési tilalomról nem minden kamionsofőr értesülhetett - főleg nem a külföldiek. Ezért szinte egész januárban csak figyelmeztetnek a rendőrök.

„Most határoztuk el, hogy január utolsó hetében kezdjük ennek a szabály betartásának az ellenőrzését, akkor már büntetés is jár majd érte” – mondta Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője.

Kamion a belső sávban. Péntek délelőtt, fél óra alatt három sofőr is előzött ezen az egy szakaszon az M1-es autópályán Győrnél az RTL Híradó kamerája előtt. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületénél túlzásnak tartják a tilalmat.

„Értjük a közlekedésbiztonsági célját a rendelkezésnek, de legalább ennyi közlekedésbiztonsági veszéllyel is jár. Hiszen ha egy kamion beragad egy lassú jármű mögé, tekintve hogy a sofőrök haladási ideje korlátozott, félő, hogy egy alsóbbrendű úton hozza be a lemaradását” – mondta Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára.

Törvénymódosítást is kezdeményeznek. Szerintük a német példát kellene követni, azaz a kamion akkor előzhetne, ha az előtte haladó jármű túl lassan megy és az előzés nem tartana sokáig, tehát nem tartaná fel indokolatlanul a forgalmat.

Legnézettebb videók