Műsorújság
RTL Most

Az M3-as mellé költözött az óvoda

A terület zaj-és légszennyezettsége jóval a magasabb az egészségügyi határértékeknél.
Madárcsicsergés helyett hatsávos autópálya zaját hallgatják az óvodások. Kocsik, buszok, kamionok robognak csaknem hatvan méterre az óvoda játszóterétől. A levegő-és zajszennyezettség itt jóval az átlag felett van. A benzol magas szintje - szakemberek szerint - akár rákos megbetegedéseket is okozhat, míg az autópálya zaja alvás- és memóriazavarokkal járhat. Ezért az Országgyűlési Biztosok Hivatala vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

„Az önkormányzat már 2007-ben meghozta a döntését, ehhez képest a vizsgálatait csak 2008-ban folytatta le. Tehát elvégezte a vizsgálatokat, csak későn, ez volt az egyik kifogásunk. A másik kifogásunk az, hogy rosszul folytatta le a vizsgálatokat, például a zajméréseket nem a szabványnak megfelelően végezte el” - mondta Babai-Belánszky Tamás, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának főosztályvezetője.

Az óvodát egy csendes telekről költöztették az autópálya mellé. Az épületet már rég lebontották, a helyére lakóparkot építenek. A zajtérképen jól látszik mennyivel alacsonyabb a zajszennyezettség a régi ovinál, mint az autópálya közvetlen közelében. És ezen még a zajvédő fal sem segít.

A hivatal szerint minél előbb el kell költöztetni az óvodát a hatsávos autóút mellől. Arra kérik az önkormányzatot, kezdeményezzenek belső vizsgálatot az ügyben.

Az RTL Híradója megkereste a XV. kerületi önkormányzatot is, de sem ők, sem az óvoda vezetői nem akartak nyilatkozni.

Legnézettebb videók