Műsorújság
RTL Most

EMFESZ: Egyenlőtlen a szétosztás

Van, akinek nyolc százalékkal drágul, van, akinek egy százalékkal csökken a gáz ára.
Ugyanaz a szolgáltató ad majd ugyanolyan minőségű gázt, de eltérő áron. Mezei András nem egészen érti, hogy ez hogyan lehet.

„Úgy látszik, a Budapestiek jobban megérdemlik, mint a vidékiek. Erről ennyit. Mert hát ez érdekes dolog. Hogy ők olcsóbban kapják” – mondta Mezei András.

Nem azért, mert megérdemlik, és nemcsak itt lesz változás, de a helyzet tényleg szokatlan. Ezt mondja az Energiahivatal. A különbség oka, hogy a hivatalos árnál olcsóbban szolgáltató EMFESZ engedélyét felfüggesztették. 305 ezer családnak kellett napokon belül új szolgáltatót találni.

VILGASSY CSABA ENERGIAHIVATAL
„Sem a GDF SUEZ, sem pedig az EON szolgáltató területére nem érkezett más ajánlat, mint a korábbi szolgáltató. Ellenben a TIGÁZ és a FŐGÁZ területére érkezett más szolgáltató. Így itt egy jelentős árverseny alakult ki” – mondta Vigassy Csaba, az Energiahivatal elnöki titkárságvezetője.

A versenyben a FŐGÁZ megszerezte a TIGÁZ volt vidéki ügyfeleit. A TIGÁZ pedig éppen a FŐGÁZ volt budapesti ügyfeleit. És az árverseny miatt az új ügyfelek olcsóbban kapják majd a gázt, mint a cégek régi ügyfelei.

Az EON és a GDF SUEZ volt ügyfeleinek nyolc százalékkal drágul a gáz. Akik korábban FŐGÁZ-nál voltak, azok a TIGÁZ-nál majd körülbelül egy százalékkal kevesebbet fizetnek. A volt TIGÁZ-osok pedig a FŐGÁZ-nál körülbelül egy százalékkal többet.

Ezek az árak csak kilencven napig lesznek érvényesek. A következő három hónapban az összes volt EMFESZ ügyfelet felkeresi majd az új szolgáltatója, és felajánlja, hogy hosszabb távú, korlátlan idejű szerződést kössenek.

Legnézettebb videók