Műsorújság
RTL Most

Médiatörvény: Nincs gazdája a „bakinak”

Egyelőre nem tudni miért és ki miatt jelent meg előbb a Magyar Közlönyben a médiatörvény módosítása, mint maga a médiatörvény.
Az év utolsó napján jelent meg a Magyar Közlönyben a médiatörvény, amelynek december 21-i elfogadása után két nappal a módosítását is megszavazta a parlament egyes cégjogi tárgyú törvények megváltoztatása közt. A változás azonban már 30-án megjelent a hivatalos lapban - hívta fel a figyelmet a Hírszerző.

A szóban forgó passzus a 164. paragrafus 1. pontja, amely a december 31-én kihirdetett médiatörvényben így áll: "A bírósági eljárást soron kívül kell lefolytatni", a december 30-án megjelent - előzetes - módosítás pedig így szól: "A 163. § szerinti eljárásokban mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság harminc napon belül határoz".

Az ezt benyújtó alkotmányügyi bizottság tagja, Balsai István a Független Hírügynökségnek elmondta: a médiatörvény beterjesztőinek tudtával készítették el a pontosítást, a továbbiak nem tartoznak hatáskörükbe. A Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője, Kiss Norbert közölte: Schmitt Pál mindkét törvényt december 28-án írta alá, de a helyes sorrendben: délelőtt a médiatörvényt, délután a módosítást. A közlönykiadóban azt mondták, hogy ők az Országgyűlés elnökétől a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumon keresztül kapják meg a kinyomtatásra váró szövegeket. A KIM illetékes helyettes államtitkárságán visszahívást ígértek, de ez eddig elmaradt.

A Független Hírügynökség által megkérdezett alkotmányjogász ilyen esettel még nem találkozott. Chronowsky Nóra, a Pécsi Tudományegyetem Alkotmányügyi Tanszékének docense elmondta: egy törvény érvényességi kelléke a kihirdetés, az, hogy mindenki számára megismerhetővé válik. Ebből logikusan következik, hogy érvényesen csak már kihirdetett jogszabályt lehet módosítani.

Az alkotmányjogász szerint az ilyen módosításnak "érvényességi fogyatékossága" van, ellentmond a jogalkotás rendjének és a jogbiztonságnak, ha nem kihirdetett jogszabályt módosítanak. Nem beszélve arról, hogy így a jogalkotásnak az a fontos elve sem érvényesülhet, hogy kellő időt ad a felkészülésre - mondta Chronowsky Nóra.

Legnézettebb videók