Műsorújság
RTL Most

Véget ért az M6-os műszaki felülvizsgálata

Súlyos hiányosságokat, hibákat tártak fel a szakemberek az M6-os autópálya Dunaújváros-Szekszárd szakaszán.
December végéig lezárult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett átfogó felülvizsgálat az M6-os autópálya Dunaújváros-Szekszárd közötti szakaszán. A műszaki, minőségi követelményekre vonatkozó ellenőrző átvilágítás eredményeit már kiértékelték: a tárca szerint általánosságban megállapítható, hogy a koncessziós társaság az építéskor a szerződés számos pontját megszegte. Súlyos hiányosságokat, hibákat tártak fel ugyanis az építési folyamattal, annak dokumentálásával, a helyszíni kivitelezési munkálatokkal kapcsolatban, illetve a minősítésekre vonatkozó előírások betartásában is.

A felülvizsgálat részeként a szakértők átvizsgálták az építéssel kapcsolatos dokumentációkat, például engedélyeket, kiviteli, megvalósulási terveket, minősítési dokumentációkat, építési naplókat, technológiai utasításokat, és helyszíni bejárásokat tartottak, ellenőrző méréseket végeztek. Ezalatt ellenőrizték egyebek mellett az útpályát, a forgalomtechnikai elemeket és a védőkerítést is.

Az aszfaltvizsgálat helyszíni és laboratóriumi ellenőrző mérései megállapították: az aszfalt vastagsága és minősége sok helyen nem megfelelő, vagyis az útburkolat várható élettartama jelentősen kevesebb. A dokumentációk és a megépített útszakasz vizsgálata, összevetése alapján számos hiba és hiányosság mutatható ki egyebek mellett a felhasznált, beépített anyagok minőségében és a munkavégzés feltételeinek teljesülésében is. Emellett a szakértők eltéréseket találtak a megvalósulási tervekben foglaltak és a helyszínen tapasztaltak között is. A minisztérium szerint ezen felül az építési naplók tartalmi szempontból hiányosnak és helyenként formailag is szabálytalanok.

A vizsgálat kiderítette azt is, hogy az egész pályaszerkezetre nem állnak rendelkezésre teljes körűen a független mérnök által kiadott továbbépítési és eltakarási engedélyek. A koncessziós társaság az autópálya egyes elemeire úgy épített rá, hogy az eltakart munkarészek - mint az alsóbb aszfaltrétegek, műtárgyak szerkezeti elemei - előzetes mennyiségi és minőségellenőrzése nem történt meg. Így az, hogy a beépített anyagokat, a keverékeket megfelelően dolgozták-e be, bizonyos esetekben roncsolás nélkül már nem vizsgálható.

A feltárt hiányosságok és hibák miatti kár több milliárd forint. Mielőbbi kijavításuk, illetve pénzügyi ellentételezésük érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felveszi a kapcsolatot a koncessziós társasággal, megkezdi a közérdek érvényesítését célzó tárgyalásokat.

A NFM közleményében hozzáfűzte: a kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkárság egységes rendszerben kezeli a PPP típusú projekteket, amelyek teljes körű felülvizsgálatát is elvégzi. A cél az állam számára előnytelen, gazdaságtalan vállalások feltárása, kiszűrése.

Forrás: Független Hírügynökség

Hasonló videók

 • Kevesebb személyre szabott reklámot láthatnak majd a legnagyobb közösségi oldal felhasználói, akik ezentúl megtilthatják, hogy az oldalon kívüli online tevékenységüket kövesse a Facebook. Az amerikai cég több botrányba is keveredett amiatt, hogy nem védte meg felhasználói személyes adatait. Ezek után tavasszal meghirdették új irányukat, amelynek "A jövő a magánügyeké" címet adták. Ennek része az egyelőre három országban bemutatott adatvédelmi eszköz, amelyet fokozatosan vezetnek majd be világszerte.

   

 • Órákat késnek az elővárosi vonatok, és senkitől nem kapnak megfelelő információt - erre panaszkodnak utasok. Azt mondják, rendszeres, hogy órákat ülnek a klíma nélküli, zárt vagonokban, anélkül, hogy tudnák miért és mennyit kell várniuk. Összefogtak, létrehoztak egy Facebook-csoportot „Elegünk van a MÁV-ból”-néven. Már csaknem 7000-en vannak. Azt mondják, ha semmi nem változik, demonstrációt szerveznek. A MÁV-nál elismerik a hibákat.

   

 • Több mint 50 ezer forintba kerül beiskolázni egy átlagos alsó tagozatost - a GKI Digital kutatása alapján. Csak karácsonykor költenek többet a szülők, mint egy új tanév előtt. A többség augusztus 20-a utánra hagyta a bevásárlást, a tanszerboltokban ezért most csúcsforgalmat várnak.

 • Bár a választási kampány hivatalosan csak szombaton indul, a fővárosban már több párt is elkezdte a kampányolást. Terézvárosban már a választási plakátokat is kirakták a fideszes polgármesterről és több képviselőjelöltről. A kormánypártok szerint ezzel semmilyen szabályt nem szegtek meg, a Momentum azonban a helyi választási bizottsághoz fordul. A 13. kerületben pedig az MSZP kezdte el a szórólapozást.

 • Váratlanul újra bevezette a létszámstopot a kormány a közszolgálatban - tudta meg az Index. A lap szerint az intézmények szeptember elejéig vehettek volna fel új embereket, de augusztus 14-én megszüntették ezt a lehetőséget. A szakszervezet szerint a létszámstopra semmi szükség, így csak állandósulnak a problémák, hogy többet kell várni az embereknek az ügyintézésre. A kormány eltökélt a létszámcsökkentés mellett.

   

 • Vádat emelt az ügyészség a Fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György és társai ellen. A nyomozóhatóság szerint a politikus bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban érintett. Hazai és uniós költségvetési forrásokat csapoltak meg társaival. Simonka Györgyöt hiába kerestük. A Fidesz szerint a politikus együtt fog működni az eljárás alatt, és megilleti az ártatlanság vélelme.

 • Segítséget kért, de cserbenhagyták. Rosszul lett egy 17 éves cukorbeteg lány egy budapesti buszmegállóban. Azt mondja, majdnem elájult. Egy gyermekével arra sétáló nőtől kért segítséget, de ő a lány elmondása szerint magára hagyta. Végül egy közeli étteremben várta meg az édesanyját. A történetet az anya írta meg közösségi oldalán.
  A lány ide kattintva részletesen meséli el a vele történteket.

 • Szokatlan utasok a vonaton. Málhás szamár és kecske is együtt vonatozott gazdáikkal a Székesfehérvárról Budapestre tartó vonaton. A szamár hátára rengeteg csomagot kötöztek. Több utas fotót és videót készített róluk. Az állatok és gazdáik csak két megállót mentek, de a MÁV szerint ez így is szabálytalan. Még vizsgálják, hogy hibáztak-e a kalauzok.

 • Javítóintézetbe küldené az ügyészség azt a 17 éves fiút, aki azzal vádolnak, hogy két hónap alatt tíz autót tört fel Kaposváron tavaly év végén. Az egyikben több mint hatmillió forintot talált, ezt édesanyja és nagybátyja között osztotta szét, akik azonnal elköltötték: házat, bútort, kocsit és ékszereket vettek belőle.

Legnézettebb videók