Műsorújság
RTL Most

Nyakunkon a kátyúszezon

Az autósok panaszkodnak, a közútkezelők folyamatosan dolgoznak, de sok helyen csak átmeneti javítást tudnak végezi.
Nem mindig sikerül kikerülni az árkokat, ilyenkor pedig sokszor az autó bánja.

Az RTL Híradó stábja is kipróbálta, milyen áthajtani Borsod megye egyik legrosszabb állapotú főútján, a 37-esen. Operatőrünknek nem mindig sikerült megtartani a kamerát Miskolc és Szerencs között.

Persze vannak, akik próbálják kikerülni a szinte összefüggő kátyúsort, de ezt jobbára csak úgy tehetik, ha átmennek a szembe jövő sávba. Ez pedig életveszélyes. A közútkezelőnél ezért más megoldást dolgoztak ki.

„Tömegesen megjelenő hibákról beszélünk, így táblákkal mindenhol jeleztük az egész útszakaszon, 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, amivel észlelhető már messziről a kátyú és lelassítható az autó megfelelő sebességre” – mondta Szilvai József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója.

Azt mondják, dolgoznak a kátyúk eltüntetésén is. December eleje óta 13 és fél millió forintot költöttek csak erre az útszakaszra. Az időjárás miatt azonban most csak átmenetileg tudják az úthibákat javítani.

Az autószerelőknek ezért akad dolguk Miskolcon.

„Naponta egy-kettő hozzánk biztos beesik, amennyi gumis van Miskolcon, tehát oda is számolunk egy-kettőt, akkor nagyon sok” – mondta Boros Csongor autószerelő.

Budapesten is sok a kátyú. Néhány helyen még az aszfaltdarabok is ott voltak az út közepén. Szerettük volna megkérdezni a Budapesti Közlekedési Központtól, hogy mit tesznek a kátyúk ellen, és hogy mennyi kártérítési igény érkezett hozzájuk december óta, de nem nyilatkoztak. Egy múlt heti közleményüket ajánlották figyelmünkbe, eszerint 2010 év végén negyedannyi kátyú volt Budapesten, mint egy évvel korábban, és ezek eltüntetésén folyamatosan dolgoznak.

Hasonló videók

 • Pórul járt egy amerikai rendőr, aki hősiesen megmentett egy csávába került bűzös borzot. Az állatnak ugyanis beszorult a feje egy joghurtos dobozba, és rémülten rohangált körbe-körbe egy massachusettesi bevásárlóközpont parkolójában. Amikor a járőr megszabadította flakontól, a borz hála helyett minden bosszúságát egyenesen ráeresztette - így végül a jótevőnek szabályosan el kellett menekülnie.

 • A The Rolling Stones zenekarról nevezett el egy követ a Marson az amerikai űrkutatási hivatal. A kőzetdarab alig nagyobb egy golflabdánál, és azért kapta a zenekar nevét, mert amikor tavaly novemberben a vörös bolygó felszínén landolt egy Mars-kutató szonda, a leszálláskor keletkező szél miatt csaknem 1 méterrel odébb gördült. A Rolling Stones neve szó szerinti fordításban gördülő köveket jelent.

 • Ég a házunk - írta az éjjel Twitter oldalára Emmanuel Macron, aki szerint az Amazonas esőerdőiben pusztító erdőtűz nemzetközi válság, a legfontosabb téma lehetne a világ vezető gazdasági nagyhatalmai, az úgynevezett G7-ek hétvégi csúcstalálkozóján. A brazil elnök szerint gyarmatosító gondolkodásmód az, hogy Brazília nélkül tárgyalnak egy brazil belügyről. Jair Bolsonaro ugyanakkor kész a párbeszédre és elismerte, hogy a tüzek megfékezéséhez nincs elég erőforrásuk.
  Az erdőtüzekről ide kattintva láthat több felvételt.

 • Megállt az albérletek drágulása. Hiába ugrott meg ötödével a kereslet az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után, a kínálat is hasonló mértékben bővült az Ingatlan.com friss adatai szerint. Negyedik hónapja stagnálnak a bérleti díjak a nagyvárosokban, 5 évig tartó folyamatos áremelkedés után.

 • Szombaton indul az önkormányzati választási kampány - a pártoknak és a jelölteknek szeptember 9-ig kell összegyűjteniük a szükséges ajánlásokat. Az ellenzék több tucatnyi városban és Budapest legtöbb kerületében is közös jelöltet támogat. A Demokratikus Koalíció szerint azonban hátrányban lesznek a kampányban, mert a plakátcégektől nem kapnak elég reklámfelületet.

 • Beidézte a rendőrség a Momentum és a Párbeszéd egy-egy politikusát. Még július végén tartottak sajtótájékoztatót a hatodik kerület fideszes polgármesterének a háza előtt, a téma az volt, miből telt a kormánypárti politikusnak a drága ingatlanra. Hassay Zsófia szerint az esemény nem sajtótájékoztató volt, hanem tüntetés, ezért feljelentést tett, gyülekezési jog megsértése miatt. A Párbeszéd és a Momentum szerint ez politikai támadás ellenük a feljelentés pedig jogilag alaptalan.

 • Kilencezer forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok szeptemberben, a közmunkások pedig egyhavi bérüknek megfelelő összeget, 54 ezer forintot. Az erről szóló kormánydöntést a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. A szocialisták szerint néhány héttel az önkormányzati választás előtt szavazatokat vásárol a kormány. A Híradó kérdésére Gulyás Gergely úgy reagált: nem a választás, hanem az ország jó gazdasági helyzete indokolja a juttatást.

 • Már csak 10 nap és kezdődik az iskola. Az RTL Híradó által megkérdezett pszichológus szerint ilyenkor nehéz a váltás, akár egy hónap is kellhet, mire a gyerekek visszazökkennek az iskolás hétköznapokba. A Híradónak nyilatkozó pedagógus viszont azt mondja, egy hét is elég az átálláshoz, de csak akkor, ha a szülő szigorít a gyerek napirendjén.

 • Megdöbbentő tömegkatasztrófát okozott egy vihar a Tátrában a lengyel-szlovák határnál, ahol villámcsapások öt embert megöltek, több mint százat megsebesítettek. A szerencsétlenség egy népszerű kirándulóhely környékén történt, melynek fő látványossága egy hatalmas vaskereszt, valósággal vonzza a villámokat. A halálos áldozatok közt két gyerek is van.

 • Mentők ragadtak a liftben egy szombathelyi társasházban. Egy idős asszony fia hívta őket, mert az anyjának mellkasi fájdalmai voltak. Mivel a lift csak az ottlakók kulcsával működik, a férfi a bejáratnál várta a mentőket. Mindannyian beszálltak a liftbe, ami nem sokkal az indulás után megállt - erről a 112press.hu írt. Percekig vesztegeltek a felvonóban, a beteghez eközben másik mentőegységet küldtek.

Legnézettebb videók