Műsorújság
RTL Most

Influenzajárványtól tartanak az orvosok

Az enyhe idő miatt sokkal több megbetegedésre számítanak, akár már januárban kitörhet a járvány.
Egyre többen mennek orvoshoz influenzás tünetekkel, legutóbb egy hét alatt 6600-an, többségük fiatal vagy középkorú. A felmelegedés és a párás ködös idő miatt azonban a következő hetekben jóval több betegre számítanak az orvosok. Így januárban akár járvány is lehet.

„A párás levegőben 10 fokban, 5 fokban sokáig lebegnek a levegőben a kiköhögött nyálcseppecskék a levegőben és emiatt hosszú ideig életben maradnak a vírusok úgyhogy ha valakinek pechje van , akkor egyetlen köhögéssel egy egész metrókocsinak az összes utasát meg tudja fertőzni” – mondta Berencsi György virológus.

Tömeges megbetegedést a szakemberek szerint idén leginkább a H1N1 okozhat. Ez látszik az első mintákból is. Az ÁNTSZ laboratóriumaiban 9 esetben mutatták ki az influenzafertőzést, mindegyiket a H1N1 okozta.

Egy éve ilyenkor az ingyenes influenza vakcinák már 80 %-a elfogyott, most viszont csak alig több mint ötven. Az elmúlt hat évben most oltatták be magukat a legkevesebben. A szakemberek azt ajánlják, hogy terhes anyák és a krónikus betegek mindenképp oltassák be magukat, hiszen tavaly is ők betegedtek meg a leggyakrabban H1N1-ben. Idén már nincs két oltóanyag, egy injekcióban adnak védelmet a hagyományos és az újinfluenza ellen is.

Legnézettebb videók