Műsorújság
RTL Most

Technikai malőrök az együttes ülésen

Hol beengedték, hol kiküldték az újságírókat az Európai Bizottság és a kormány együttes üléséről. Később pedig a hangosítás mondott csődöt.
Tömeg a Parlament Vadász terme előtt. Ahonnan immár másodszor küldték ki az újságírókat. Az Európai Bizottság és a magyar kormány együttes ülésének helyszíne ez. A fotósok és operatőrök azért szerettek volna a politikusok előtt bemenni, hogy jó felvételek készüljenek a megbeszélés elejéről. Először ezt megengedték, majd megtiltották, majd ismét bemehettek és ismét kitessékelték őket.

Végül csak bejutottak az operatőrök és fotósok is. Igaz, volt némi tülekedés a helyekért, meg kollégák válla, feje, egymás kamerájába is belelógott. De a politikusok helyzete sem volt könnyű - nem működött a hangosítás.

Időközben odakinn három fiatalember jelent meg fehér, Orbán egyenlő cenzúra feliratú pólóban. A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom tiltakozott a médiatörvény ellen. Rosszul időzítettek, mivel az összes kamera és fotós a Vadászteremben volt. Így csak mobiltelefonnal sikerült rögzíteni rövid demonstrációjukat.

Benn a teremben ekkor még kattogtak a vakuk, majd mielőtt bármi elhangozhatott volna, a sajtót kiküldték a teremből.

Lázas munka kezdődött: a fotósok a helyszínről küldték el az ügynökségüknek a képeket. Közben szerelni kezdték a kamerákat a sajtótájékoztatóra, próbálták a tolmácsgépeket. A parlament lépcsőjén azt ellenőrizték, hogy melyik politikus hova áll majd a családi fotóhoz.

Kis csúszással ért véget az együttes ülés. A fotózás előtt még mindenki igazított egyet ruháján, de volt, aki még tovább tárgyalt kollégájával.

Ezalatt a biztonsági emberek alaposan átnézték a sajtótájékoztató termét is. Itt is csak mobiltelefonnal sikerült megörökíteni, hogy tükörrel néztek be minden szék alá. Az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón aztán elismerően szólt a magyarok felkészültségéről. Igaz, ezt a nézetet nem mindenki osztja teljes mértékben.

A külföldi újságíró kollégák szerint még érződik, hogy Magyarország először tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Néhányan akkreditációs nehézségekről számoltak be, de legtöbben azt nehezményezték, hogy reggel a sajtóközpontban semmiféle innivalóhoz nem tudtak hozzájutni, mert nem érkezett meg a büfé. A Parlamentben is hosszas kutakodás után tudták meg, hogy hol tudnak ásványvizet vásárolni.

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók