Műsorújság
RTL Most

Orbán hajlandó a változtatásra

Ha az Európai Unió azt mondja, hogy az új médiatörvényt meg kell változtatni, akkor a kormány azt elfogadja és kitart mellette.
Külföldi újságírók előtt beszélt először a magyar miniszterelnök arról, hogy elképzelhetőnek tartja a médiatörvény módosítását. De csak abban az esetben, ha ezt az Európai Unió szükségesnek tartja. Pár órával később Orbán Viktor szóvivője árnyalta a kormányfő nyilatkozatát. Szijjártó Péter megismételte, hogy a médiatörvény minden eleme megtalálható más tagállamok jogszabályában is, és a magyar törvény csak akkor módosítható, ha erre nem kizárólag Magyarországot kötelezik.

„Természetesen ez csak úgy tudna megtörténni, ha az összes olyan ország médiatörvényeit is megváltoztatják, amikben hasonló passzusok szerepelnek” – mondta Szijjártó Péter,miniszterelnöki szóvivő.

Szijjártó Péter szerint ha csak Magyarországot köztelezné az Unió a médiatörvény megváltoztatására, az diszkrimináció lenne az országgal szemben. Az LMP közben rendkívüli ülésre hívná össze a parlamentet január 17-re, hogy minél hamarabb módosítsák a médiatörvényt.

„Magyarország ahelyett, hogy az EU zászlóshajója lenne,Európa büntetőpadjára került ezzel a médiatörvénnyel”- mondta Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese.

A Jobbik jelezte,hogy nem támogatja a rendkívüli ülés összehívását, és mivel csak az MSZP támogatására számíthat az LMP, valószínűleg nem lesz ülés, mert ahhoz a képviselők egyötödének támogatása kellene. A szocialisták délután azzal tiltakoztak a médiatörvény ellen, hogy a Szabadság hídra gyászszalagokat kötöttek.

Közben Koltay András, a Médiatanács egyik tagja közölte: a sajtótermékekre és internetes lapokra vonatkozó hatósági szabályai csak júliusban lépnek hatályba, így a szerkesztőségeknek fél évük van felkészülni.

Legnézettebb videók