Műsorújság
RTL Most

Drágább a gáz, mert nem az EMFESZ adja

Háromszázezer családnak drágulhat a gáz, mert visszavonták a kedvezményes árakat kínáló EMFESZ Kft kereskedési jogait.
Új órát, új szerződést kapott Bánhidi Olivér, amikor két éve úgy döntött, hogy egy másik cégtől, az EMFESZ-től vásárolja a gázt.

„Új szolgáltató jelentkezett, ígérte, hogy 10 százalékkal olcsóbb lesz a gáz, és ugye az ár elég sokat számít, tekintve hogy egy nagy lakásnak a fűtése több százezer forint egy fűtési időszakban” – mondta Bánhidi Olivér.

Háromszázezer család döntött így. De ez a kedvezményes ár most valószínűleg megszűnik. Az EMFESZ engedélyét ugyanis visszavonta az energiahivatal.

„A szerződést felbontottuk, a lakosság viszont továbbra is kap gázt” – mondta Vilgassy Csaba, a Magyar Energiahivatal elnöki titkárságának vezetője.

Az EMFESZ vezetője még a döntés előtt nyilatkozott az RTL Híradónak. Góczi István szerint azért van bajban a cég, mert az egyik nagyfogyasztójuk többmilliárd forinttal tartozik nekik.

„Bármilyen hihetetlen, de a tározóban saját földgázunk is van, de mivel nem tudunk előre fizetni a fuvarozásért, nem tudjuk kivenni a földgázunkat. Komolytalan a dolog, de így van” – mondta Góczi István, az EMFESZ ügyvezetője.

Az áremelkedés viszont lehet, hogy komoly lesz.

A Gazdaságkutató elemzője szerint azért nincs esély arra, hogy továbbra is ilyen áron kapja a lakosság a gázt, mert az EMFESZ kedvezményes árait egy nagy szolgáltató nem tudja nyújtani. Egy ilyen nagy szolgáltató ad majd ezentúl gázt az EMFESZ volt ügyfeleinek.

„A jelentkezők közül választ az energiahivatal, de ha nem jelentkezik senki, akkor is kijelöl valakit” – mondta Barta Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője.

Vagyis akik eddig EMFESZ ügyfelek voltak, és átalányban havonta 8650 forintot fizettek, azok várhatóan ezután 9300 forintot fizetnek. Akinek 10500 forint volt a havi EMFESZ számlája, annak 11300 forintra nőhet a gázszámlája, akik pedig eddig 15100 forintot fizettek, azoknak 16300 forintra nőhet a havi gázszámlájuk.

Legnézettebb videók