Műsorújság
RTL Most

Brüsszel nem kér a fordításból

Brüsszelben jelezték: nem a magyar, hanem saját fordításukból dolgoznak majd. Az Európai Bizottság elnöke pénteken személyesen kér felvilágosítást a jogszabályról a magyar miniszterelnöktől.
Schmitt Pál az eredeti médiatörvényt ugyan aláírta, de az angol nyelvű változaton nincs rajta a kézjegye. A miniszterelnök szóvivője szerint végre úgy kritizálhatják majd külföldön a törvényt, hogy ismerik a hiteles szöveget. Igaz, egyelőre nem a teljeset.

„A hiányzó paragrafusok fordítása folyamatban van” – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz miniszterelnöki szóvivője.

Nem biztos, hogy amit eddig elküldtek, azt használni fogják Brüsszelben. Az Európai Bizottság ugyanis minden esetben saját maga fordíttatja le a jogszabályokat.

A magyar médiatörvény lett az egyik fő téma az Európai Bizottság elnökének szerdai sajtótájékoztatóján.

„A témáról holnap után tárgyalok Orbán miniszterelnökúrral. Fontos leszögezni, hogy szó sincs szabálysértési eljárásról. Jelenleg nem is lehet a vizsgálódás tartalmáról vagy kimenetéről előre ítélkezni” – mondta Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A Parlament kupolatermében készülnek az EU soros elnökségének átadó ünnepségére. A német államminiszter azt kéri, Magyarország az Unió soros elnökeként ne tárgyaljon médiaügyekben.

Werner Hoyer szerint Magyarország az EU elnökeként csak akkor képviselheti hitelesen az Unió értékeit, ha azokat maga is betartja. A külügyminisztérium közleményben tiltakozott, azt írják: A kormánya határozottan elutasít minden olyan megnyilatkozást, mely kétségbe vonja a magyar uniós elnökség cselekvőképességét és az elnökségi feladatok korlátozásának lehetőségét veti fel.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a hétvégén még azt mondta: „úgy látom, hogy hozzá kell nyúlni nagy valószínűséggel a médiatörvényhez, olyan bírálatok hangzottak már el.” Államtitkára kedden az RTL Híradónak is beszélt a módosítás lehetőségéről, de azt mással indokolta.

„Gyakorlati tapasztalatok nélkül nem fogunk módosítani a törvényen, és főleg nem külföldi bírálatok miatt” – mondta Kovács Zoltán, a KIM kommunikációs államtitkára.

A miniszterelnök szóvivője viszont szerdán azt mondta, nem változtatnak a törvényen.

„Azért vagyok szerencsés helyzetben, mert a kormány és a miniszterelnök álláspontja egybeesik. A kormány tegnapi ülésén nem merült fel a médiatörvény változtatásának szükségessége” – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz miniszterelnöki szóvivője.

A szóvivő szerint az, hogy a sajtóban megjelentek a médiaörvényt bíráló vélemények, azt bizonyítja, hogy Magyarországon sajtószabadság van.

Hasonló videók

 • Pórul járt egy amerikai rendőr, aki hősiesen megmentett egy csávába került bűzös borzot. Az állatnak ugyanis beszorult a feje egy joghurtos dobozba, és rémülten rohangált körbe-körbe egy massachusettesi bevásárlóközpont parkolójában. Amikor a járőr megszabadította flakontól, a borz hála helyett minden bosszúságát egyenesen ráeresztette - így végül a jótevőnek szabályosan el kellett menekülnie.

 • A The Rolling Stones zenekarról nevezett el egy követ a Marson az amerikai űrkutatási hivatal. A kőzetdarab alig nagyobb egy golflabdánál, és azért kapta a zenekar nevét, mert amikor tavaly novemberben a vörös bolygó felszínén landolt egy Mars-kutató szonda, a leszálláskor keletkező szél miatt csaknem 1 méterrel odébb gördült. A Rolling Stones neve szó szerinti fordításban gördülő köveket jelent.

 • Ég a házunk - írta az éjjel Twitter oldalára Emmanuel Macron, aki szerint az Amazonas esőerdőiben pusztító erdőtűz nemzetközi válság, a legfontosabb téma lehetne a világ vezető gazdasági nagyhatalmai, az úgynevezett G7-ek hétvégi csúcstalálkozóján. A brazil elnök szerint gyarmatosító gondolkodásmód az, hogy Brazília nélkül tárgyalnak egy brazil belügyről. Jair Bolsonaro ugyanakkor kész a párbeszédre és elismerte, hogy a tüzek megfékezéséhez nincs elég erőforrásuk.
  Az erdőtüzekről ide kattintva láthat több felvételt.

 • Megállt az albérletek drágulása. Hiába ugrott meg ötödével a kereslet az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után, a kínálat is hasonló mértékben bővült az Ingatlan.com friss adatai szerint. Negyedik hónapja stagnálnak a bérleti díjak a nagyvárosokban, 5 évig tartó folyamatos áremelkedés után.

 • Szombaton indul az önkormányzati választási kampány - a pártoknak és a jelölteknek szeptember 9-ig kell összegyűjteniük a szükséges ajánlásokat. Az ellenzék több tucatnyi városban és Budapest legtöbb kerületében is közös jelöltet támogat. A Demokratikus Koalíció szerint azonban hátrányban lesznek a kampányban, mert a plakátcégektől nem kapnak elég reklámfelületet.

 • Beidézte a rendőrség a Momentum és a Párbeszéd egy-egy politikusát. Még július végén tartottak sajtótájékoztatót a hatodik kerület fideszes polgármesterének a háza előtt, a téma az volt, miből telt a kormánypárti politikusnak a drága ingatlanra. Hassay Zsófia szerint az esemény nem sajtótájékoztató volt, hanem tüntetés, ezért feljelentést tett, gyülekezési jog megsértése miatt. A Párbeszéd és a Momentum szerint ez politikai támadás ellenük a feljelentés pedig jogilag alaptalan.

 • Kilencezer forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok szeptemberben, a közmunkások pedig egyhavi bérüknek megfelelő összeget, 54 ezer forintot. Az erről szóló kormánydöntést a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. A szocialisták szerint néhány héttel az önkormányzati választás előtt szavazatokat vásárol a kormány. A Híradó kérdésére Gulyás Gergely úgy reagált: nem a választás, hanem az ország jó gazdasági helyzete indokolja a juttatást.

 • Már csak 10 nap és kezdődik az iskola. Az RTL Híradó által megkérdezett pszichológus szerint ilyenkor nehéz a váltás, akár egy hónap is kellhet, mire a gyerekek visszazökkennek az iskolás hétköznapokba. A Híradónak nyilatkozó pedagógus viszont azt mondja, egy hét is elég az átálláshoz, de csak akkor, ha a szülő szigorít a gyerek napirendjén.

 • Megdöbbentő tömegkatasztrófát okozott egy vihar a Tátrában a lengyel-szlovák határnál, ahol villámcsapások öt embert megöltek, több mint százat megsebesítettek. A szerencsétlenség egy népszerű kirándulóhely környékén történt, melynek fő látványossága egy hatalmas vaskereszt, valósággal vonzza a villámokat. A halálos áldozatok közt két gyerek is van.

 • Mentők ragadtak a liftben egy szombathelyi társasházban. Egy idős asszony fia hívta őket, mert az anyjának mellkasi fájdalmai voltak. Mivel a lift csak az ottlakók kulcsával működik, a férfi a bejáratnál várta a mentőket. Mindannyian beszálltak a liftbe, ami nem sokkal az indulás után megállt - erről a 112press.hu írt. Percekig vesztegeltek a felvonóban, a beteghez eközben másik mentőegységet küldtek.

Legnézettebb videók