Műsorújság
RTL Most

Változhat a médiatörvény

Hajlandó a médiatörvény módosítására a kormány, de nem a külföldi bírálatok, hanem kizárólag a gyakorlati tapasztalatok alapján.
Bankadó, válságadó és új médiatörvény. Csak néhány a kormányváltás óta meghozott 105 törvény közül.

„ Számos szokatlan intézkedést hoztunk az elmúlt hónapokban, azt érzem, hogy ez számos politikai érdeket is sért.” - ezért indult politikai támadás a médiatörvény ellen. Ezt állítja a kormány kommunikációs államtitkára, nem sokkal azután, hogy az Amnesty International nevű jogvédő szervezet igazgatója is bírálta a magyar médiatörvényt.

„ Az a problémánk vele, hogy a büntetés kritériumai nem tisztázottak, tágabb értelmezésük politikai visszaélésre adhat lehetőséget - fogalmazott Nicolas Berger, az Amnesty International igazgatója.

Az új magyar médiatörvény szerint a médiahatóság országos televíziókra 200, országos napilapokra 25, hetilapokra 10 milliós bírságot is kiszabhat, és szerinte nincs pontosan meghatározva, hogy miért.

„ Arra kérem, az Amnestyt, és más szervezeteket hogy a törvény szövegének ismeretében fogalmazzanak meg kritikákat” – mondta Répássy Róbert, igazságügyi államtitkár.

Nemcsak az euró, a szabadság is veszélyben van Európában. Ezt írta Peter Frey, a ZDF, a német állami televízió főszerkesztője, aki cenzornak nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Az írás szerint szégyen lenne, ha Angela Merkel az EU soros elnökségének átadási ceremóniáján az oldalán mosolyogna.

A magyar médiatörvény a sajtószabadság súlyos csorbulását jelenti. Ezt mondta egy rádióinterjúban Francois Baroin, a francia kormány szóvivője, aki szerint Franciaország - az unió más országai mellett - azt szeretné, hogy a törvényt módosítsák.

A Rzeczpospolita című lengyel lap viszont kiállt Orbán Viktor mellett. "Európa igazságtalan Orbánnal szemben" címmel közölt cikket, amelyben azt írják: Orbán meg akarja változtatni Magyarországot, és ebben konzervatív eszmék vezérlik. A Financial Times német kiadása szerint nyugtalanító ami Magyarországion történik, De Orbán kritikusai túllőnek a célon.

A kormány kommunikációs államtitkára elképzelhetőnek tartja, hogy módosítanak a törvényen, de nem a külföldi kritikák hatására.

„Mi nyitva is hagytuk annak a lehetőségét, hogy olyan érdekeket sért, amelyek mindannyiunk értékei, akkor ezen a törvényen is lehet változtatni” – mondta Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár.

Kovács Zoltán szerint egy év is eltelhet, mire kiderül, jól működik-e a törvény.

Legnézettebb videók